Dr. Chaofu Ke, a kínai Soochow Egyetem docense által vezetett kutatás a UK Biobank adatbázisából mintegy 180 000 ember adatait elemezte. A vizsgálat során a résztvevők koffeinfogyasztását és egészségi állapotát követték nyomon.
A kávé- és koffeinfogyasztás fontos védőszerepet játszhat
a kardiometabolikus multimorbiditás kialakulásának szinte minden fázisában” – nyilatkozta a professzor a CNN szerint. A kardiometabolikus multimorbiditás (CM) legalább két olyan betegség együttes előfordulását jelenti, mint a koszorúér-betegség, stroke vagy 2-es típusú cukorbetegség.
A kutatás eredményei szerint
a napi három csésze kávét vagy teát fogyasztóknál 48,1%-kal csökkent az újonnan kialakuló CM kockázata.
A napi 200-300 milligramm koffeint fogyasztóknál ez a csökkenés 40,7% volt.
Dr. Gregory Marcus, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kardiológus főorvosa, aki nem vett részt a kutatásban, óvatosságra int az eredmények értelmezésével kapcsolatban. „Fontos hangsúlyozni, hogy bár ezek az adatok összefüggést sugallnak a koffein, a tea és a kávé, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kombinációjának csökkent kockázata között, óvatosnak kell lennünk, mielőtt valódi ok-okozati hatásokra következtetünk” – mondta.
A tanulmány nem vizsgálta a szénsavas italokból vagy energiaitalokból származó koffein hatását. Dr. Marcus figyelmeztet, hogy
a túlzott koffeinbevitel, különösen energiaitalok formájában, káros lehet az egészségre.