Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Okostelefonról lehet időpontot foglalni a szakrendelésekre – kiderült, mikortól használhatják a magyar betegek


Bárki számára elérhető lesz a rendszer, amelyben az orvosi vizsgálatokra maga a beteg foglalhatja le, módosíthatja az időpontot, abban a szakrendelőben, ahol a leggyorsabban kaphat ellátást.

Fotó:
Illyés Tibor
| Forrás:
MTI/MTVA

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt arról, hogy nyártól már Időpontot is lehet foglalni az EgészségAblak applikáción keresztül. Ezzel az alkalmazással minden, rólunk nyilvántartott egészségügyi adathoz hozzáférhetünk – laboreredmények, beutalók, receptek stb. -, sőt, a szülők gyermekeik dokumentumait is láthatják.

Egyes járóbeteg-szakrendeléseknél már most is lehet látni az időpontokat az appban a pontos helyszínnel, és adott esetben le is lehet mondani az időpontot, ám nyártól már a beteg maga foglalhat majd időpontot, az új betegút-menedzselő rendszerbe bekapcsolt szakrendelők fokozatosan bővülő körénél.

Júliustól lépcsőzetesen további 101 intézményben válik elérhetővé a szolgáltatás, amelyben már a beteg is foglalhat időpontot

– idézte a Népszava Szondi Zitát, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettesét. Mint mondta, adataik szerint az alapellátásból körülbelül 9 millió esetben érkezik beutalóval szakrendelésekre beteg, a többi közel 56 millió esetben más szakorvosok kérésére, illetve beutaló nélkül fogadják a pácienseket. Reményei szerint, ha az ő ellátásukat sikerül jól megszervezni, akkor gyorsabbá és hatékonyabbá válhat az ellátás. Azaz nem kell majd hetekig arra várni, hogy egy-egy intézmény valamelyik ellátására „megnyíljon” az úgynevezett előjegyzési naptár.

A rendelésre érkezőket a rendszer regisztrálja, kiadja a sorszámot. Figyeli, hogy mennyit várakozik a páciens, illetve mennyi a meg nem jelent beteg. Azért, hogy minél kisebb legyen az üresjárat, a rendszer a pácienseket sms-ben emlékezteti is, arra, hogy adott időpontra várják őket.

Most azt várják az intézményektől, hogy valamennyi szakrendelő tegyen közzé szabad időpontokat, és mielőbb indulhassanak a közvetlen lakossági foglalások – írta a lap.

A digitális előjegyzési rendszert folyamatosan bővítik. A szakember szerint céljuk az is, hogy a nagyobb önkormányzati, 200 szakorvosi óránál többet működő intézményekben is biztosítsanak a betegeknek a digitális előjegyzés lehetőségét. Jelenleg, 2024 májusában az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT, E-tér) már több mint 9 millió felajánlott időpont van. Ebből a lefoglalt időpontok száma még viszonylag kevés, de ez is eléri a 2,3 milliót. Szondi Zita szerint nagyon sok a szabadidőpont, az OKFŐ szakemberei folyamatosan vizsgálják, hogy ezek miért nem kelendőbbek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük