Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Okos Zebra vigyázza majd a beregi diákokat és kerékpárosokat Vásárosnaményban


A biztonságosabb közlekedés, kiemelten a gyalogosok és kerékpárosok védelmét szolgáló intézkedések és fejlesztések egész sora fémjelzi, az elmúlt évek során Vásárosnamény Város Önkormányzatának közlekedésbiztonságot növelő intézkedéseit. Az elmúlt időszakban ugyanis zámos aszimmetrikus sebességcsökkentő küszöb, forgalmi rend-változás, vagy éppen újonnan létesített kerékpárút segíti immáron, az Önkormányzat élhetőbb és biztonságosabb városképének hosszú távú terveit. A fejlesztések következő lépcsőjében, hamarosan már okos zebra is segíti ezen elképzeléseket, melyet a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola előtt fekvő gyalogosátkelőhelyen alakítanak ki.

Az okoseszköz telepítésére azért esett a választás, mert a statisztikák szerint országosan évente több, mint ezer gyalogost gázolnak el a zebrákon, de azokban a városokban, ahol megtörtént a LED-prizmák elhelyezése az útburkolatba, javult az autósok megállási hajlandósága, és baleset sem történt. Hosszútávon ez lehet a megoldás az ilyen típusú közlekedési balesetek elkerülésére. A Rákóczi utcára azért esett a választás, mert a közel 700 gyerek tanítását végző intézmény közvetlen környezetében nagy gyalogos forgalmat bonyolítanak, így nagyobb a valószínűsége a baleseteknek. A rendszer csak akkor lép működésbe, amikor a zebrán ténylegesen áthalad a gyalogos, ezt kamerák figyelik az út mindkét oldalán.

A telepítést végző Pearl Enterprises Kft. képviselője szerint immáron több, mint kétszáz ilyen okos zebra segíti a közlekedést szerte az országban. Hozzátette, a helyszínen kamera érzékeli a várakozó gyalogost, a burkolatba épített LED prizmák pedig éles fényjelzéssel figyelmeztetik az arra haladó járművek vezetőit, hogy adjanak elsőbbséget a járókelőknek. A gyakorlatban tehát amikor a gyalogos lelép az úttestre, akkor a kamerák érzékelik, hogy a gyalogos elindult, átkelni kíván egyik oldalról a másik oldalra. Ez nemcsak éjszaka jól látható, hanem nappali világosság mellett is nagyon erős fényt küld az autósok felé, hogy vigyázat, veszély van, elindult a gyalogos. Köszönhetően az optika gondos megtervezésének, kialakításának a nagy és jól látható LED felület nem kápráztatja az autósokat, így nem zavarja meg a közlekedést. A most kivitelezésre kerülő okoseszköz része  közvilágításnak, hiszen új világítási hálózat kiépítése is megtörténik, egy egyedi kialakítású közvilágítási oszlopba. A rendszer távolról is elérhető és monitorozható, azonnal jelzi az illetékes szervnek, ha meghibásodik, vagy esetleg elmozdulna, kidőlne az oszlop.