Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ökológiai katasztrófa a magyar folyónál, súlyosan szennyezett a víz


Facebook oldalán tett bejegyzésével és megdöbbentő fotóival igyekszik felhívni az illetékesek figyelmét az egyre fokozódó ökológiai katasztrófára Orosz Örs, Nyitra megyei képviselő, felvidéki jogvédő aktivista, aki a következő sorokat posztolta oldalára:

Immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél.

Vörösiszappal szennyezett Sajó Gombaszögnél

A levegőből nézve is eléggé sokkoló a látvány, nem hogy a közeli felvételeken! – fotók: Orosz Örs

Állítólag a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristály tiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat és rovarvilág számára.

Vas- és kén szennyezettség a Sajón

Elképesztő látvány… – fotó: Orosz Örs

Hamarosan helyszíni videóval jelentkezem. A szlovák hatóságok már foglalkoznak az üggyel, a magyar hatóságokat tegnap értesítettem, hiszen a Sajó tőlünk Borsod megyébe, Miskolcra folyik tovább.”

– írja Orosz Örs. A Facebookon az aktivista egy döbbenetes videót is megosztott, amelyben bemutatja a szennyezés egyértelmű jeleit:

Orosz Örs posztja alá rengeteg hozzászólás érkezett, amelyek közül több arról számol be, hogy a rádió hírei tagadják a szennyezést, vagy kevésbé súlyosnak titulálják, mint ahogyan az aktivista azt bemutatta.

Mások szerint már a hatóságok is vizsgálják az ügyet – és bízzunk benne, hogy rövidesen sikerül leállítani a további szennyezést, valamint elhatárolni a szennyezett területeket…

Borítófotó és indexkép: Orosz Örs