Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ők már beoltatták magukat Magyarországon: elmondták a tapasztalataikat


A koronavírus-járvány elleni védekezésben elkezdődtek az oltások. A vakcinát megkapók mesélték el őszintén, mit éreztek, és miért tartották fontosnak, hogy mielőbb beoltassák magukat. A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés feltétele a nemrégiben elkezdődő tömeges oltás, melynek során a lehető legtöbb embernek meg kellene kapnia a tudósok által kifejlesztett, engedélyezett védőoltásokat, hogy azok kialakítsák a kívánt immunitást.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Bár az oltási hajlandóság lassan növekszik, egyre többen bíznak abban, hogy a szabadság és a pandémia előtti élet ezen az úton válik a legegyszerűbben és a leginkább fájdalommentesen elérhetővé, a téma máig erősen megosztó, az egyes vakcinatípusok iránt érzett bizalom még bizonytalan lábakon áll.

Sokan a túl gyors kutatási és engedélyeztetési folyamattal indokolják aggodalmukat, míg mások a mellékhatásoktól vagy épp a hatástalanságtól tartva vonakodnak az oltástól, ám példátlanul offenzív hangnemű vélemények is gyakoriak a közösségi oldalakon, így elkerülhetetlennek éreztük, hogy behatóbban foglalkozzunk a témával.

Az egészségügyi dolgozók, a szociális ellátásban dolgozók és részesülők, illetve a 60 évesnél idősebbek vakcinálása már megkezdődött, így egyre több személyes példával találkozhat az ember a közvetlen kapcsolataiban is. Néhány olyan ember mondta el nekünk tapasztalatait és motivációit, aki mindkét oltáson túl van már, mindannyian a Pfizer-BioNTech által gyártott Comirnaty vakcinát kapták meg. Benyomásaik biztatók és megnyugtatók lehetnek mások számára is.

Kozák Eszter biológus, a Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének munkatársa, a Koronavírus Kisokos szerkesztője

– Az Enzimológiai Intézetben végzett munkám mellett hétvégén, illetve esténként egy PCR-teszt-mintavételi pont laboratóriumában dolgozom. A nappal levett mintákat éjszaka vizsgáljuk és értékeljük ki, hogy legkésőbb másnap reggelre mindenki megkaphassa az eredményt.Nagyon örültem, hogy ilyen hamar lehetőségem volt beadatni az oltást. A vakcina beadása sokkal kevesebb kellemetlenséggel és kockázattal jár, mint a megbetegedés maga. Sok ismerősöm lett már koronavírusos, és a tapasztalatok vegyesek: van, aki könnyen átvészelte, van, aki egy hónapot intenzív osztályon volt, és van, aki már két hónapja hiába várja, hogy újra érezzen szagokat. Még mindig nem lehet tudni, mire számíthat az ember, ha megfertőzi a koronavírus, mitől függ az, hogy ki esik át rajta tünetmentesen, ki lesz nagyon beteg, és nyilván nem akartam kockáztatni.A Pfizer-féle oltást kaptam meg, úgy tudom, eddig ezzel oltották be a legtöbb embert nálunk. Az előtte aláírt tájékoztatóban benne van, hogy milyen oltást kapsz, és az mit csinál. A DPC Oltópontra, időpontra érkeztem, miután előre regisztráltam interneten. Itt egészségügyi dolgozók és katonák is dolgoznak, akik irányítják, segítik az oltásra érkezőket, mindenki nagyon kedves, segítőkész és professzionális volt. Utána 15 perc kötelező megfigyelési idő van, amelyet egy erre a célra elkülönített, hosszú folyosón vagy váróban, a megfelelő távolságtartás mellett, maszkban kell eltölteni.Az első adag utáni este kicsit nyomottnak éreztem magam, fájt a fejem, de mivel frontérzékeny vagyok, és aznap jött a hideg, nem tulajdonítottam neki jelentőséget, nem is éreztem olyan erősnek, hogy lázmérőt vagy fájdalomcsillapítót keressek. A felkarizom, ahová adták, fájdalmas volt aznap, az oltás helye pedig kicsit piros és meleg, de másnap délutánra ez is elmúlt. Ősszel influenzára is beoltottak Fluart oltással, az izomfájdalmam akkor erősebb volt, és tovább tartott, mint most. Azóta túl vagyok a második adagon is, amitől a karom nem fájt, csak a fejem, de egy fájdalomcsillapító ezt is hamar megoldotta.

Úgy vélem, az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltások hatásosak és biztonságosak, ha valakit érdekelnek a fejlesztésük részletei és a klinikai tesztek pontos eredményei, a mellékhatások, a hatékonyság, mindenről van tudományos publikáció, ami szabadon hozzáférhető az interneten.