Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nyugdíjemelés: erre számíthatnak a nyugdíjasok a júliusi emelés során


Nem mindenki számára volt egyértelmű, mi képezi majd az emelés alapját, és milyen módon jutnak hozzá a jogosultak.

Gulyás Gergely április végén jelentette be a kormány döntését, miszerint az infláció minden várakozást meghaladó mértéke miatt további 3,9 százalékos emelés várható a nyugdíjak terén. Az indoklás szerint az infláció mértéke meghaladja a januári emelést, az összegét pedig azért éppen 3,9 százalékkal emelik, mert a jegybank akkor 8,9 százalékost inflációt tartott reálisnak az idei évre.

Nem volt azonban egyértelmű, mi képezi majd a júliusi emelés alapját, vagyis januárig visszamenőleges lesz, és egy összegben kapják meg a jogosultak, vagy a már öt százalékkal emelt nyugdíjra jön a plusz 3,9 százalék. Ahogyan a hvg.hu egyik olvasója kifejtette, utóbbi esetben éves szinten már nem 8,9, hanem 9, 095 százalékos emelésről beszélhetünk.

Gulyás Gergely elmondása szerint a megnövelt összeg alapjául a januári állapotot megelőző időszak szolgál, vagyis összességében 8,9 százalékkal emelkednek 2022-ben a nyugdíjak.

Arra, hogy a jegybank előrejelzése mennyire pontos, csak később derül fény; májusban például az infláció 21 éve nem látott értéket ért el 9,5 százalékkal, egyes elemzők szerint pedig akár kétszámjegyű is lehet idén, úgyhogy akár újabb nyugdíjemelésre is szükség lehet még az év vége előtt.