Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nyomtalanul eltűnt a boltokból a magyarok kedvenc nyári gyümölcse, és lehet, hogy már nem is lesz kapható a szezonban


Még csak június eleje van, de a szóban forgó gyümölcs máris eltűnt az üzletek polcairól. Lehet, hogy a nyári idény során már nem is találkozhatuk vele?

Tényleg nem tér már vissza az üzletekbe?

Szinte nyomtalanul tűnt el a hazai boltok polcairól a magyar eper – jelezte néhány olvasó a 24.hu-nak. Az ínycsiklandó nyári finomság megrögzött rajongói máris kétségbeestek. Tényleg arról volna szó, hogy a hazai eper a hatalmas meleg miatt már letermett? A a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, Apáti Ferenc a 24.hu kérdésére elmondta: idén másfél-két héttel korábban indult a szamócaszezon, mint máskor. A szakértő hozzátette: az idény általában április ötödike tájékán kezdődik, ekkor még fűtött, melegházi szamócával – csakhogy 2024-ben a kezdés időpontja március végére esett. „A szabadföldi szamócaszon (amikor sok van belőle), általában május közepétől június közepéig tart – ám az idén már ez is elindult április végén, május elején, és mivel szokatlanul korai volt a kitavaszodás, így június közepe helyett június elején befejeződött, vagyis mostanra már nagyrészt lecsengett” – idézte Apáti véleményét a 24.hu.

Jó, jó, de mit jelent ez a jelenre és a jövőre nézve? Idén tényleg búcsút mondhatunk a magyar szamócának? Valóban nem találkozhatunk már vele az üzletekben?

Fontos tudni, hogy a szezon utolsó harmadában már csak szabadföldi szamócát szednek, ami különösen érzékeny az esőre, amiből mostanság bőven kijutott nekünk. Az eső tehát egyszerűen „elmosta” a szezon végét, így hát a boltok szamócakészletei is kiürültek. Helyette van valamennyi román, illetve nagyobb mennyiségben lengyel import. De vajon a magyar eper az összes honi áruházlánc kínálatából kikerült?

A Spar szerint nem fedi a valóságot az az állítás, miszerint a magyar eper idén már „letermett”. Az üzletlánc a 24.hu-nak azt „ígérte”, amint az időjárási viszonyok optimálissá válnak, ismét lesz a kínálatukban magyar szamóca.

Az Auchan azt írta, náluk a 32-33. hétig lesz veresi magyar eper, sőt kapcsolatban állnak egy másik partnerrel is, aki szeptemberig termel magyar fóliás szamócát. Egy hónapon belül már az ő termékeik is elérhetők lesznek az áruházaikban – fogalmaztak.

A franchise rendszerben működő CBA-kban nem teljesen látnak rá valamennyi üzletük árukínálatára, ám kiemelték: igyekeznek élen járni a magyar termékek árusításában.

A Pennynél 2-3 hét múlva ismét elérhetővé válhat a magyar eper, de az időjárási bizonytalanságok és a piac mérete miatt csak kisebb mennyiségben. Öröm az ürömben, hogy – jelenlegi információik alapján – a honi szamóca szeptember végéig, október elejéig megtalálható lesz az üzleteik polcain.

A 24.hu azt írja, az Aldi is elkötelezett abban, hogy hazai forrásból szerezzen be zöldségeket és gyümölcsöket. Az üzletlánc megítélése szerint az idei magyar gyümölcsszezon a korábbi évekhez képest hamarabb kezdődött. Arra számítanak, hogy az időjárás alakulása miatt a szamóca mellett a dinnye és más termékek is az átlagosnál korábban lesznek elérhetők hazai forrásból. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy most épp nincs a piacon olyan beszállító, aki képes lenne magyar termékkel kiszolgálni az Aldi 176 hazai üzletét. A cég ugyanakkor abban bízik, hogy hogy az időjárás kedvezőbbre fordulásával már június közepén újra hazai forrásból tudja beszerezni a magyarok kedvenc nyári gyümölcsét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük