Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nyestek garázdálkodnak a településeken: így védje meg autóját a brutál károktól


Címlapkép: Getty Images

Sokak életét keseríthetik meg a nyestek: a kiválóan urbanizálódott állatok nemcsak a kertvárosban, de a panelházak között is jól érzik magukat. Bosszantó szórakozásuk, hogy szétrágják az autók vezetékeit. Sokat nem kell magyaráztni, mennyire veszélyes, ha egy ilyen állat megcsócsál valamit a motortértben. Alább mutatunk pár bombabiztos nyestriasztó módszert, ha nem tudod garázsban tárolni a kocsit!

Sokan találkozhattak már városban lakó nyestekkel: a menyétfélék családjába tartozó állat ugyanis remekül urbanizálódott, a lakótelepeken és a kertvárosokban is előfordulnak. A nyest intelligens, és bosszantó szokásuk, hogy megrágják az autók elektromos vezetékeit – ilyenkor ősszel különösen vonzzák őket a frissen leparkolt, még meleg motorterek. Ha nem ismerjük fel azonnal, hogy a nyest megette például az egyik vezeték szigetelését, és úgy indulunk útnak, akkor komoly károkat okozhatunk az autónkban. Érdemes tehát óvintézkedéseket tenni, hogy megvédjük a szabadban parkoló gépjárművünket!

Érdemes tehát óvintézkedéseket tenni: de nem mindegy, hogy mivel védekezünk a nyestek ellen. Az Autobild most összeszedett pár módszert, ami működik, és néhány olyat is, ami kevésbé. Mindazonáltal a németek azt ajánlják, hogy ha valakinek az autójába már bemerészkedtek a nyestek, akkor mossa át a karosszériát és a motorteret, hogy legalább a szagok eltűnjenek, és nehezebben találjanak vissza az állatok.

Sokan olyan egyszerű nyestriasztót használnak, mint a kutya- vagy macskaszőr, de vannak különféle sprék is, amelyek elvileg távol tartják az állatokat – de egyesek a WC illatosítóra vagy a molyirtóra esküsznek. Ám a szaklap szerint a fentiek egyike sem tartja távol 100 százalékos biztossággal az állatokat, sőt még az sem, ha csirkehálót – vékony drótkerítést -, feszítünk ki az autó köré, hiszen ha az állat be akar jutni, akkor valamilyen úton módon megtalálja az útját.

Hatékonyak lehetnek a német szaklap szerint az ultrahangos nyestriasztók, hiszen az állatoknak elég érzékeny a füle, nem bírják a magas frekvenciájú hangokat. Mivel egy ilyen készülék nem túl nagy, könnyen el tudjuk helyezni az autó alatt. Az ilyen akuszutikus riasztók humánusak, hiszen az állatok nem sérülnek meg tőlük, szimplán messzire elkerülik. Azonban egy idő után a nyestek megszokhatják a riasztó hangját, amitől immár nem félnek.

Németországban elterjedt még az elektromos nyestriasztó is, ami lényegében egy villanypásztor. Az elektródákat a motortérben helyezik el, ha a nyest hozzáér a fémlemezhez, akkor megcsapja az áram, és elszalad. Az ilyen rendszereket nem bonyolult telepíteni, és elemmel működnek, szóval az autó akksiját sem merítik.

/www.penzcentrum.hu/