Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nyakunkon a második hullám?- új koronavírus-gócpontok világszerte


Hazánkban a járvány lecsengőben van, a szakértő azonban továbbra is óvatosságra intenek. A számok alapján ez indokolt is: világszerte 8 770 629 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 464 039,a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi összesítése szerint. Több helyen, köztük Németországban és Horvátországban újra emelkedni kezdett a fertőzések száma.

Egy egész járást lezárhatnak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az új típusú koronavírus (Sars-Cov-2)terjedésének megállítására, mert járványgóc alakult ki egy helyi húsüzemben.

A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban vasárnapig ezernél is több fertőzést regisztráltak. A tömeges tesztelését kedden kezdték, miután csoportos fertőzések történtek. A munkában a hadsereg (Bundeswehr) is részt vesz, a Gütersloh járási egészségügyi hivatal személyzetét egy 65 fős katonai alakulat egészíti ki. Eddig csaknem 6000 tesztet végeztek el. 

Az üzemet bezárták, és elővigyázatosságból karanténra kötelezték csaknem valamennyi dolgozóját, 6400 embert, az adminisztratív munkakört betöltőkön kívül mindenkit.

A kereszténydemokrata (CDU) vezetésű tartományi kormány vasárnap rendkívüli ülést tart. Az előzetes nyilatkozatok alapján meglehet, hogy a járásban ismét bevezetik a társadalmi és gazdasági életet befagyasztó korlátozó intézkedéseket, amelyeket a járvány első szakaszában országszerte alkalmaztak. 

A térség CDU-s európai parlamenti (EP-) képviselője szerint ez nem lesz elég. Nemcsak Gütersloh-ban, hanem az üzem körüli 30 kilométeres övezetben mindenütt korlátozásokat kell elrendelni az egész lakosságra – mondta Peter Liese a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak.

Horvátországban szigorúbb határellenőrzés jön

Horvátországban harmadik napja nő az új koronavírussal fertőzöttek száma, a válságstáb ezért szigorításokat vezet be azokban a megyékben, ahol ismét elterjedt a vírus – derült ki a testület vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Horvátországban pénteken tizeneggyel, szombaton tizenkilenccel, vasárnap tizennyolccal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 2317-et. Nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt. Ezt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az első fertőzés közel négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 2142 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül nyolcan vannak kórházban, közülük senki nincs lélegeztetőgépen.

A válságstáb Zágráb városában – ahol a legtöbb megbetegedést diagnosztizálták -, Eszék-Baranya és Split-Dalmát megyében megtiltotta a látogatást a kórházakban és az idősotthonokban, valamint kötelezővé tette ezen intézményekben a szájmaszk viselését. 

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője újságíróknak elmondta: Szerbiából és Boszniából importált esetekről van szó, és a velük kapcsolatban álló személyekről. Bár eddig sem oldották fel teljesen a korlátozásokat ezekkel az országokkal, péntektől szigorúbban ellenőrzik a határátlépéseket – hangsúlyozta.

Izraelben ismét nőt a fertőzöttek száma 

Az új koronavírus-fertőzöttek számának jelentős emelkedése miatt az izraeli egészségügyi minisztérium elrendelte, hogy a kórházak készüljenek fel a korábban bezárt koronaosztályok azonnali megnyitására – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

Az egészségügyi minisztérium szombat este közzétett adatai szerint a kórházi ápolásra szoruló betegek száma a hét végén több mint 53 százalékkal – 146-ról 192-re – emelkedett.A minisztérium szombaton közölte, hogy az előző 24 órában 294 új esetet azonosítottak.

A pénteken elvégzett 12 ezer 765 teszt több mint 2 százaléka bizonyult pozitívnak, szombaton pedig az 5032 teszt mintegy 2,8 százaléka, ami jelentősen meghaladja a májusi arányokat.

A szakemberek a járvány második hullámának kezdetéről, illetve ennek közvetlen veszélyéről beszéltek vasárnap a közszolgálati rádióban. A helyzet súlyosbodása miatt hétfőre összehívták a kormány koronakabinetjét, amely várhatóan megemeli a közterületen maszkot nem viselők jelenleg 200 sékeles (mintegy húszezer forint) bírságát. 
“Ha nem változtatjuk meg azonnal a viselkedésünket a maszkok viselésében és a távolság megtartásában, akkor visszahozzuk a kijárási korlátozásokat. De ezt egyikünk sem akarja” – mondta vasárnap a kormány szokásos vasárnapi ülésén Benjámin Netanjahu miniszterelnök. 

Brazíliát letarolta a járvány

Átlépte az egymilliót az új típusú koronavírus fertőzötteinek száma Brazíliában, a halálos áldozatok száma pedig 50 ezerhez közelít – derül ki a brazil egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatásából.

A hét utolsó munkanapján 54 771 új fertőzöttet regisztráltak- jelenleg csak az Egyesült Államokban van több fertőzött a világon. A DPA német hírügynökség rámutat, hogy a valós számok még magasabbak lehetnek, mert Brazíliában a hatóságok kevés tesztet végeznek. Daniel Lahr biológus a G1 című brazil portálnak úgy nyilatkozott, hogy a jelenleginél hússzor több tesztet kellene elvégezni az országban.

Tudományos tanulmányok és becslések az ismert számok mintegy hétszeresére teszik a fertőzöttek valós számát, a halálos áldozatok száma pedig a hivatalos adatok kétszerese lehet. 

A 210 millió lakosú országban február 25-én egy Olaszországból hazatért üzletember lehetett az első fertőzött, azóta pedig a vírus már a brazil lakott területek 82 százalékát elérte.

Kína

Huszonhét újabb koronavírusos fertőzéses esetet regisztráltak Kínában az egészségügyi hatóságok.  Huszonegy eset a pekingi Hszinfadi nevű nagybani piachoz, a múlt szombaton kialakult gócponthoz köthető. Egy esetet Hopej tartományban regisztráltak. Három másik, külföldről behurcolt fertőzést Kuangtung (Kanton) tartományban, egyet pedig Sanghajban jegyeztek – írja az MTI. 

Pénteken leállították az összes, a fővárosból vidékre tartó távolsági buszjáratot, ezzel egy időben több száz belföldi légijáratot is töröltek. Egyben megtiltottak minden olyan utazást, amely nem feltétlenül szükséges.

Azoknak, akik sürgősen el akarják hagyni Pekinget, legfeljebb hétnapos negatív koronavírus teszteredményt kell bemutatniuk. 

Zárva tartanak a fővárosi iskolák és egyetemek. A hatóságok felszólították a lakóközösségeket, hogy felügyeljék és ellenőrizzék a lakók mozgását. 

A 21 millió lakosú kínai fővárosban a hét végén azonosították a Hszinfadi nevű nagybani piachoz köthető gócot. A Peking délnyugati részén található, 107 hektáros piac a főváros mellett több észak-kínai tartományt is ellát élelmiszerrel. A fertőzések felfedezése után a piacot bezárták, és széles körű tesztelést végeztek a piachoz vagy az ott jártakhoz köthető emberek körében.

atv.hu