Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Novák Katalin nem engedett a tanárok kérésének, aláírta a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvényt


A jogszabály egy nappal azután jelent meg, hogy a két szakszervezet levélben kérte az államfőtől, ne írja alá azt.

Fotó: Facebook

Május 24-én fogadta el a parlament kormánypárti többsége azt a törvénymódosítást, ami megakadályozza, hogy a pedagógusok tantestületileg sztrájkba lépjenek. A pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) másnap levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz, amelyben azt kérték, ne írja alá a módosítást, küldje meg az Alkotmánybíróságnak normakontroll eljárásra.

Novák Katalint azonban a szakszervezeteknek nem sikerült meggyőznie: ahogy a Népszava kiszúrta,

a módosítás május 26-án, egy nappal a levelük után meg is jelent a Magyar Közlönyben.

„Ez a lépés nem éppen a partnerségi viszony újjáélesztését jelenti, teljesen figyelmen kívül hagyták a szakszervezetek kérését” – mondta a Népszavának a PSZ alelnöke. Gosztonyi Gábor azt is megerősítette a lapnak, hogy a sztrájkjogot korlátozó törvénymódosítás miatt a PDSZ-szel együtt fordulnak alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt is elmondta,

amennyiben az Alkotmánybíróságon nem járnak eredménnyel, az Emberi Jogok Európai Bíróságának nyújtanak be keresetet.

Nagy elmondása szerint a hamarosan folytatódhatnak a sztrájkbizottsági tárgyalások a szakszervezetek és a kormány között, Orbán Viktor Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt bízta meg, hogy a kabinet nevében egyeztessen. Újabb sztrájkot azonban az idei tanévben már nem valószínű, hogy szerveznek.