Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Novák: a kereszténység egyszerre a múltunk, a jelenünk és a jövőnk


Nekünk, magyaroknak a kereszténység predestináció, egyszerre a múltunk, a jelenünk és a jövőnk – hangsúlyozta a XVI. Ars Sacra Fesztivál budapesti megnyitóján Novák Katalin.

Fotó: Sándor-palota / MTI

Az Ars Sacra világi fővédnökeként a köztársasági elnök elmondta, a fesztivál közönsége a művészettől többet vár az egyén szórakoztatásánál, a műalkotásban az időszerű mellett keresi azt is, ami örök.

“Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége” – idézett az államfő az Alaptörvényből, hozzátéve: mindez figyelmeztet arra, hogy nem csupán tisztelni kell a múltat. Cselekvő módon védelmezni is kell olyan értékeket, mint a házasság, a gyermekvállalás, a család vagy a nemzeti közösség – jegyezte meg.

Novák Katalin emlékeztetett: az Alaptörvény hitet tesz amellett, hogy a házasság egy férfi és egy nő életre szóló szeretetközössége, melynek forrása maga isten. Ebből a felfogásból következik, hogy annak a családnak van jövője, melynek tagjai ajándékként tekintenek egymásra és a gyermekre – hangsúlyozta.

Mint elmondta, a szakralitásban az emelkedettséget nem kizárólag a művészi élmény, hanem az istenivel való találkozás gerjeszti. Ez a fesztivál lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők bizonyosságot nyerjenek róla: szentté, szakrálissá bármi csak Isten által válhat.

A fesztivál szervezői, művészei és látogatói jól tudják, hogy “nekünk, magyaroknak a kereszténység predestináció, egyszerre a múltunk, a jelenünk és a jövőnk” – fogalmazott.

Az államfő hozzáfűzte, tudatos értékválasztásunkon múlik, hogy képesek vagyunk-e a keresztény kultúrát hitelesen és vonzóan képviselni, erre volt példa tavaly a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és erre példa az Ars Sacra Fesztivál is.

Ebben a háború és gazdasági nehézségek által terhelt időszakban a fesztivál minden művésze és látogatója megtalálhatja az alkotásokban azt a felismerést, hogy a valódi segítség a teremtő és megtartó Istentől várható – közölte Novák Katalin.

L. Simon László, a megnyitónak otthont adó Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója felhívta a figyelmet az intézmény pálos rend történetét feldolgozó kiállítására, amely Budapest után nemrég Marosvásárhelyen nyílt meg, következő állomása pedig Székelyudvarhely lesz.

A Nemzeti Múzeum fontos célja ugyanis, hogy ne csak a fővárosi közönségnek és az idelátogatóknak, hanem a határon túli magyaroknak is értékes tartalmakat nyújtson – emelte ki.

Mint hozzátette, az Ars Sacra Fesztiválra az MNM kamaratárlattal is készült, számos vidéki múzeum szakrális műkincseit is bemutatva.

Az Ars Sacra Fesztivál szombattól 9 napon át országszerte csaknem 80 településen 11 műfajban mintegy 400 programmal, köztük zenei, irodalmi és képzőművészeti eseményekkel várja a közönséget. A rendezvény alkalmával 132 templom nyitja meg kapuit.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.