Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái

Nívós, megyénkben egyedülálló oktatás indul Fehérgyarmaton


Az NI több mint 9 millió forint értékű támogatást nyújt a HelloWorld Oktatás és Fejlesztés Egyesület számára, lehetővé téve 6 általános iskola közel 200 diákjának élményszerű STEM oktatását egy tanéven át.

A kép illusztráció

Hazánk versenyképességét is érinti az a világszerte megfigyelhető tendencia, hogy egyre kevesebb fiatal választja a műszaki és természettudományos életpályákat. Ezért az NI számára kiemelt jelentőségű az olyan partneri együttműködés, amelynek köszönhetően a diákok az iskolai tanulmányaik során magas színvonalú, élményszerű logikai és programozási ismeretek birtokába kerülnek, oktatásuk során valós, akár az ipari környezetben is felmerülő problémákat oldanak meg. Az NI a HelloWorld Oktatás és Fejlesztés Egyesület számára több mint 9 millió forint értékű adományt nyújt, amely révén 6 általános iskola közel 200 diákjának segíti elő a STEM oktatáshoz való hozzáférést elsősorban azon célcsoportoknál, akik a mérnöki pályán alulreprezentáltak.

Az NI társadalmi felelősségvállalásának fontos célkitűzése, hogy célzott adományokkal a sokszínű mérnökutánpótlás megteremtését segítse elő tudományos partnerségekkel, civil szervezetekkel való stratégiai együttműködésekkel, munkavállalói önkéntesség és a STEM oktatásba történő befektetések révén. A vállalat társadalmi felelősségvállalási célkitűzéseivel összhangban tavaly novemberben jelentette be, hogy 225 millió forint támogatást ad olyan magyarországi oktatási és civil szervezeteknek, amelyek a STEM-oktatás és a sokrétű mérnöki tehetséggondozás előmozdítására koncentrálnak a társadalmi és gazdasági méltányossági kezdeményezéseket is támogatva. A HelloWorld Egyesület számára nyújtott támogatás a fenti keretből valósul meg.

Az NI által nyújtott adományból robotika és programozás fókuszú foglalkozások valósulhatnak meg magas színvonalon a Derecskei Bocskai István Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája, a Sajószögedi Kölcsey Ferenc Általános Iskola, a nyírábrányi Ábrányi Emil Általános Iskola, a Debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézménye és a Fehérgyarmati Gimnázium diákjai számára. A hat iskola közel 200 diákjának  oktatás-támogatása kapcsán  az amerikai cég kiemelten fontos küldetésének tartja, hogy elérjen olyan társadalmi csoportokat is, akik eddig alacsony jelenlétet mutattak a mérnöki területeken.

A HelloWorld Oktatás és Fejlesztés Egyesület a FIRST magyarországi partnereként olyan programot visz az iskolákba, amely az NI-jal közös együttműködés révén egy iskolai tanévig tart majd. Ezalatt a diákoknak lehetősége nyílik majd a robitika világával való ismerkedés mellett olyan jövőálló készségek megszerzésére, ami segíti őket később a mindennapi életben vagy akár a sikeres pályaválasztásban is. Az adományozásban szintén fontos szerepet töltenek majd be az NI munkávállalói, akik önkéntesként segítik és mentorálják majd a diákokat és a foglalkozásokat vezető pedagógusokat.

A komplex támogatás azt is lehetővé teszi az iskolák számukra, hogy iskolánként egy csapattal elindulhatnak azon a regionális versenyen, amelynek a tétje óriási. Az FLL regionális versenyek – így a februári 12-i, debreceni forduló – legjobbjai számára a tét a nemzeti döntőbe kerülés. A legjobb magyar csapat pedig továbbjutóként egyből delegálja magát az áprilisban megrendezésre kerülő Seattle-i világdöntőbe. A verseny részvételt lehetővé tevő támogatás mellett, az NI munkavállalói önkéntes szakmai zsűrizésükkel is hozzájárulnak a színvonalas verseny sikeréhez.

A verseny során a csapatok egy-egy robotot építenek LEGO elemekből és LEGO technológiák felhasználásával. Ezt a robotot programozzák úgy, hogy önmagától oldjon meg egy sor feladatot a 2,5 perces robotfutam során. Az FLL idei szezonja teljes egészében a logisztikára, szállításra fókuszál, így a téma kapcsán a diákok megtanulhatják, hogy az árukat miként válogatják, szállítják, és az hogyan jut el a céljához.

/szabolcsihir.hu/