Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nincs vége a zöldségek-félék drágulásának, tovább fokozódhat az áremelkedés


Ahogy az elmúlt két évben, úgy januárban is jelentősen megemelkedtek a zöldségárak, amelyek közül a paradicsom, a paprika és a vöröshagyma drágult a leginkább. Az Agrárgazdasági Kamaránál aggasztónak találják a rekordenyhe téli időjárást is, ami a gyümölcsök árát is negatívan befolyásolhatja.Képünk illusztráció Fotó: hasznositsd.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint januárban kevesebb mint 4 százalékos volt az infláció, miközben a zöldségek ára jelentős mértékben emelkedett. A KSH adatai szerint a paradicsom 21, a paprika 17, a vöröshagyma 13 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban. Két év alatt csaknem kétharmadával emelkedtek az árak.

Kelemen Péter, a Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója az RTL Híradónak nyilatkozva kifejtette, hogy a fogyasztói árat meghatározza a termelői ár, a csomagolási költség és a kiskereskedelemnek a költsége, azaz árrése. Véleménye szerint az elmúlt két évben a csomagolás drágulása és a kereskedők költségeinek emelkedése befolyásolták negatívan az árakat.

A zöldségek mellett a gyümölcsöket is áremelkedés fenyegeti. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályelnöke aggódik a hetek óta tartó tavaszias időjárás miatt.

Hogyha egy erős fagy jön mondjuk a márciusi vagy akár áprilisi hónapban, amikor a legtöbb gyümölcsfa virágzik, akkor komoly kár érheti ismét az állományt

– fejtette ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályelnöke.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük