Nettó 30 forint? Többet adnak idén a felvásárlók az almáért

40 eve varos vasarosnameny

Többet adnak idén a felvásárlók az almáértAugusztus 21-én beindulnak az almasűrítmény-előállító üzemek és kilogrammonként nettó 30 forint körüli átvételi árat kínálva kezdhetik meg a feldolgozást – írta pénteki számában a Világgazdaság című napilap. A cikk szerint a tavalyi rekordtermés után idén feleződik a hozam, az étkezési alma is drágul.

Tízéves átlagban a betakarítás után azonnal, „a fa alól” tartályládában eladott, azaz tárolás, válogatás és csomagolás nélküli első osztályú étkezési alma kilogrammonkénti ára 80 forint körül alakul, de inkább 80–110 forint körül lesz az idén – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A szakmai szervezet árprognózisa szerint az, hogy a jelzett határok közül melyikhez lesz közelebb az ár, fajtától és az adott tétel nagyságától is függ – hiszen egy nagyobb termelőt magasabb árral ismer el a piac –, továbbá a minőségtől, például, hogy van-e az almán fagy miatti perzselés vagy jégverés okozta ütés.

A rekordtermést hozó tavalyi évben 40-60 forint volt az ár, 2017-ben pedig 100-120 forint.
Az ipari alma ára is jóval magasabb lesz a tavalyinál. Igaz, hogy az elmúlt évben az EU-ban rekordmennyiségű almasűrítményt állítottak elő – az átlagos 500-600 ezer tonna helyett 790 ezer tonnát –, a jelenlegi piaci készletek mégis átlagosak vagy az alattiak.

Ennek az a magyarázata, hogy Kínában mintegy tízmillió tonnával kevesebb alma termett a fagykárok miatt, s a szokásos 600-800 ezer tonna sűrítménynek még a felét sem termelték meg a kínai léüzemek, ráadásul azt is meglehetősen drágán.

Az uniót azért nem nyomják a készletek, mert a többletet a kínai hiány miatt felszívta a piac.

Alapvetően befolyásolja az idei iparialma-árakat, hogy az alacsony, uniós szinten 10,5 millió tonnás termésből nem lesz meg az a 4-4,5 millió tonna, amelyet a feldolgozóipar fel szokott venni.

Ezért a FruitVeB számításai szerint a léalma ára Magyarországon is a sokéves átlagnak tekinthető 28 forintnál magasabban fog alakulni.

A hazai feldolgozóüzemek a tervek szerint augusztus 21-én indítják a szezont, és a hírek szerint nettó 30 forintos kilónkénti ár körül kezdik a felvásárlást.

Mint emlékezetes, tavaly az Austria Juice 13 forintos indulóára kiverte a biztosítékot az almatermelőknél, akik tüntetéseket is szerveztek, és csak akkor csillapodtak le a kedélyek, amikor sikerült 20 forintos átvételi árról megegyezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!