Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Népszerű családi kedvezményt szüntetett meg a kormány – Ha gyerekkel utazik, ezt tudnia kell


A MÁV márciustól az elmúlt évtizedek legnagyobb tarifareformját vezette be a helyközi közlekedésben. Megszűnt több bérletkonstrukció, és a korábbi 65 helyett 20 kedvezménytípus maradt meg. A MÁV tájékoztatása szerint azonban alapvetően kibővült a kedvezményes jegyeket igénybe vehetők köre. Megnéztük, hogy érinti mindez a gyerekeket, családokat.

Így érinti a MÁV tarifareformja a családokat

Megszűnt a szülők 33%-os utazási kedvezménye

Korábban mi is írtunk a MÁV népszerű utazási kedvezményéről, mellyel az egy vagy két gyerekkel utazó szülők a saját vonatjegyük árából 33%-os kedvezményt kaphattak. Ez a kedvezmény azonban sajnos a tarifareform áldozatául esett. 2024. március 1-től tehát már nem él.

14 év alatt ingyenes az utazás

Míg korábban a 6 év alatti gyerekek számára volt ingyenes az utazás, a 6-14 év közötti korosztály pedig félárú jegyet válthatott, a március 1-től életbe lépő új tarifarendszer a 14 év alattiak számára is ingyenessé teszi az utazást. Ehhez mindössze érvényes diákigazolvány felmutatása szükséges. A helyjegyköteles vonatokra azonban nekik is meg kell váltani a helyjegyeket!

25 éves korig félárú a jegy

A 14-25 év közötti korosztály félárú jegyet válthat a hazai helyközi vonatokra – a helyjegyköteles vonatokra azonban meg kell venni a helyjegyeket. A 25 év felettiek viszont már érvényes diákigazolvány birtokában sem utazhatnak kedvezményesen. Egyébként a közalkalmazottak – például pedagógusok, egészségügyi dolgozók, tűzoltók – is félárú jegyet válthatnak.

Nagycsaládos-kedvezmény

A nagycsaládos-kedvezmény megmaradt, sőt a korábbi 90%-os kedvezmény helyett 2024 márciusától ingyen utazhat az a család, ahol egy vagy két szülő utazik legalább három gyermekével. A kedvezmény érvényesítéséhez személyazonosság és a feltételek igazolására alkalmas okmányok felmutatása szükséges. A helyjegyköteles vonatokra pedig természetesen a nagycsaládosoknak is meg kell váltaniuk a helyjegyet.

Gyermekcsoportok utazása

Osztálykirándulások esetén is él a gyerekekre vonatkozó utazási kedvezmény, azonban gyermekcsoportok utazása előtt az utazási szándékot legalább egy héttel korábban be kell jelenteni a szolgáltatónak. A csoport kísérője is utazhat kedvezményes jeggyel, amennyiben bejelentette a csoportot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük