Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Népesedési katasztrófa sújtja hazánkat? Már az EU legnagyobb népességfogyást mutató országai között


Magyarországon az összes régióban meghaladta a halálozások száma a születésekét 2016 és 2020 között a KSH friss kiadványa alapján. A régióink többsége az EU legnagyobb népességfogyást mutató területei közé tartozik.

Fotó: evangelikus.hu

Az Európai Unióban (EU27) a születések száma 2012 óta minden évben elmaradt a halálozásokétól, azonban a nemzetközi vándorlásból adódó többlet miatt az unió lélekszáma 2019-ig emelkedett. 2020-ban és 2021-ben csökkent a népességszám, amit elsősorban a Covid19-járvány miatt megugró halálozások okoztak – írja a Portfolio.

2016 és 2020 között az uniós régiók közel 70%-ában a halálozások száma meghaladta a születésekét. Természetes szaporodás leginkább Írországot, a Benelux államokat, Svédország sűrűbben lakott területeit, az Alpok térségét, valamint a fővárosokat, illetve a legnagyobb népességű városokat és környéküket jellemezte, írja a KSH Tér-Kép című kiadványa.

Az is látszik, hogy Magyarország régióinak többsége az EU legnagyobb népességfogyást elkönyvelő területeihez tartozik.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy Magyarországon volt az egyik legnagyobb a természetes fogyás 2016 és 2020 között, vagyis nálunk a halálozások száma jelentősen meghaladta a születésekét. Amíg az EU-ban 1,1 volt az 1000 lakosra jutó természetes fogyás, addig Magyarországon 3,9.

/www.atv.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük