Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Nemi úton terjedő betegség lehet a koronavírusból? Új Covid-mellékhatásra derült fény


Egy új vizsgálat szerint a koronavírus előfordulhat, és komoly károsodást okozhat a herékben is. Az igazán aggasztó ebben az, hogy mindez a kezdeti fertőzés után hosszú idővel is megtörténhet.

A koronavírus-fertőzéssel és a védőoltásokkal kapcsolatban is régóta vitatott és kutatott terület, hogy vajon ezek befolyásolják-e a gyermeknemző-képességet. A témához most új adalékot ad egy brazil vizsgálat, amelyben Covidban elhunyt férfi betegek heréit vetették alá szövettani, molekuláris és mikrobiológiai vizsgálatoknak. A friss, még szakmai lektorálásra váró vizsgálat arra jutott, hogy a koronavírus a herékben is bujkálhat, akár hosszabb időn keresztül is – írta meg az Index.

Az eredmények szerint a betegek heréiben a vírus egyrészt komoly károsodást okozott, másrészt pedig aktív, fertőző és szaporodóképes formában is jelen volt, a kezdeti fertőzés után igen hosszú idővel is.

A dolog egyik magyarázata az lehet, hogy a herékben különösen nagy számban találhatók a koronavírus sejtekbe történő belépéséhez szükséges receptorok. A tanulmány szerzői szerint ez valamelyest akár azt a megfigyelést is magyarázhatja, miszerint a Covid férfiakban gyakran súlyosabb lefolyást mutat.

A betegeknek korábban nem volt semmilyen ismert, a heréket érintő betegségük, valamennyiüknek voltak gyermekeik, viszont gyakori volt köztük a magas vérnyomás és a cukorbetegség. További érdekesség, hogy a betegeknek a koronavírus-fertőzés után sem volt semmilyen, ezt a szervet érintő panaszuk. Jogos tehát a szerzők által használt kifejezés, miszerint a vírus a betegek heréiben „bujkált”, tehát jelen volt, szaporodott, és károsította is a heréket, de semmilyen panaszt nem okozott.

A vizsgálat során a szerzők kimutatták a vírus fehérjéit és örökítőanyagát is a betegek heréiből, jóval a koronavírussal történt megfertőződés után. A szövettani vizsgálatok a here legkülönbözőbb sejtjeinek nagyfokú károsodását mutatták ki, ami többek között arra is utalhat, hogy a spermiumszintézis károsodásához vezethet a koronavírus-fertőzés. Ez pedig természetesen befolyásolhatja a nemzőképességet.

Viszont a tanulmányban vizsgált, Covidban elhunyt férfi betegek valamennyien oltatlanok voltak, ezért a védőoltás hatása erre a kérdésre jelenleg nem ismert.

A vizsgálat során a szerzők a férfi nemi hormonok szintjének 30-szoros csökkenését is kimutatták a vizsgált betegek heréiben. Ez viszont már nem csak a nemzőképesség miatt fontos. Lényeges kiemelni, hogy a tanulmány szerzői nem vizsgálták, hogy a betegek ondójában megjelenik-e a koronavírus. Korábban már napvilágot láttak erre vonatkozó adatok, de a kérdés még nincs véglegesen lezárva.

Ez viszont érthető okokból mielőbbi tisztázásra szorul, mivel felvetheti a koronavírus nemi úton történő terjedésének lehetőségét is. Erre jelenleg nincs közvetlen bizonyíték.

A spermiumok számának csökkenését a koronavírus-fertőzés után korábban egy másik vizsgálat is kimutatta már, ott azonban egy kissé eltérő betegcsoportban azt tapasztalták, hogy három hónappal a fertőzés után a spermiumok száma visszatér az eredeti szintre. Ebben a vizsgálatban fiatalabb férfiak vettek részt, és kevésbé súlyos Covid-tünetekben szenvedtek, mint a fentebb említett brazil vizsgálat résztvevői.