Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nem tudni pontosan, ki csinálhatja az ingyenes PCR-tesztet


Továbbra sem egyértelmű, ki készítheti el az ingyenes, koronavírust kimutató PCR-tesztet. A háziorvosoknak kell levenniük a mintát, amihez azonban felszerelést nem kaptak.

MTI/Rosta Tibor

Magyarországon szerdáról csütörtökre 24 fertőzött halt meg, az áldozatok száma több mint 46 ezerre nőtt, az új fertőzöttek száma meghaladta a háromezret. Ezért a Covid-gyanús betegeket továbbra is tesztelik. Gyorstesztet csinálnak a háziorvosok, PCR-teszt elkészítésére azonban nincs lehetőség náluk. Ez utóbbi szabályai változtak keddtől. A változás értelmében a háziorvosok nem kérhetik a mentősöket, hogy vegyék le a PCR-tesztet, és az országos vérellátó szolgálat központi laborjában sem vizsgálnak több mintát. Csupán az állami kórházakban van erre lehetőség.

Varga Dániel, diósdi háziorvos az RTL Klub híradójának arról beszélt, hogy milyen protokoll szerint kell cselekedniük, ha fertőzésgyanús beteggel állnak szemben, azonban a gyorsteszt meglátása szerint nem elegendő.

Hozzátette: a beutalóval és a levett anyaggal egy állami kórházba kell küldeniük a pácienst, de az nem egyértelmű, hogy a tesztet is nekik kell-e elvégezniük. Ez azért probléma, mert az anyag felvételéhez nem kaptak felszerelést, ők csak gyorstesztet csinálhatnak, ami viszont nem mindig megbízható.

Az Index nemrég számolt be arról, hogy keddtől saját költségen kell majd elvégeztetni a vizsgálatot, a háziorvos csak gyorstesztet végezhet.