Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nem segített az egészségügyi dolgozók béremelése – Közel 56 ezren várnak valamilyen orvosi beavatkozásra az országban


Közel 56 ezren várnak országszerte különféle orvosi beavatkozásokra, ez kétszer akkora adat, mint a 2019-es, amikor 26-28 ezren szerepeltek a várólistákon – írja a Portfolio.

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A negyedik Orbán-kormány még idén tavasszal döntött úgy, hogy a kórházi várólistákat csökkentik, amire külön forrásokat szánnak. A cikk szerint azonban a valóságban a mostani közel 56 ezres létszámnál is nagyobb lehet a várólistán lévők száma, mivel egyes kórházak nem közölnek adatokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) felé, hiába kötelezi őket erre a törvény.

Jelenleg a legtöbben, körülbelül 17 és fél ezren szürkehályog-műtétre várnak, a térdprotézis-beavatkozásra várók száma tízezer körüli.

A lapnak nyilatkozó Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint az orvosi bérek egységes differenciálattan emelése sem segíti az egészségügyet feltétlenül, a béremelés óta ugyanis szerint az orvosok “leálltak”.

“A hálapénz kivezetésével ráadásul az egészségügyi ellátórendszer dezintegráltsági foka nem csökkent, hanem nőtt, és a nővérek is joggal lázadoznak, mert az béreik emelése jócskán lemarad az orvosoké mögött”

– mondta el már egy tavalyi konferencián a közgazdász, aki most a Porfolionak azt nyilatkozta, hogy

az átlagfinanszírozás, az egységes orvosi béremelés és a szakdolgozóhiány Bermuda-háromszögében egyszerűen elvesznek a betegek.

Sinkó Eszter szerint az ápolók esetében 25-30 százlaékos béremelésre lenne szükség legalább, de az orovosok amúgy magas bérét is erodálja az infláció.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea a lapnak elmondta, a 13,6 milliárd forintos program, amit a kormány a várólisták csökkentésére szán, az jelentős ösztönzés az intézmények számára, mert így a műtéti számtól függően az ápolók, asszisztensek, jövedelme akár 100 ezer forinttal is megnőhet. De a nővérhiány továbbra is probléma, ami a várólisták lefaragását is hátráltatja.

Forrás: portfolio.hu