Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nem minden az, aminek látszik! Számos hamis élelmiszerrel tévesztik meg magyar vásárlókat, ezekre figyeljen


Az élelmiszer-hamisítás az egész világon jelen van, bár egyes országokat jobban érint mint másokat. A probléma Magyarországon is jelen van annak ellenére, hogy a szerencsésebbek közé tartozunk.

Magyarországon a hamisítás leginkább úgy történik, hogy átcímkézik az élelmiszereket, bár ennél sokkal radikálisabb és az egészségre sokkal veszélyesebb módszerek is vannak. A Pénzcentrum cikke leszögezi: az élelmiszer-hamisításnak az a célja, hogy a minőség lerontásával gazdasági előnyt lehessen kovácsolni. Friss statisztikák alapján azt lehet látni, hogy a helyzet Indiában és Kínában a legrosszabb: a leggyakrabban hamisított termékek a tej, a tea és a kávé. Indiában a zöldséget, a mézet de még a jégkrémet is gyakran hamisítják.

Magyarországon a helyzet szerencsére nem ennyire vészes. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt válaszolta a portálnak, hogy Magyarországon nem határozható meg a hamisítással érintett élelmiszerek köre olyan egzakt módon, mint esetleg más államokban. Kiderült az is, hogy hazánkban a legjellemzőbb hamisítás a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő jogtalan meghosszabbítása. A Nébih azt is elmondta, nehéz pontosan nyomon követni a hamisításokat, mert a vásárlók megveszik és hamar elfogyasztják a termékeket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük