Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nem maradnak el a karácsonyi szentmisék, istentiszteletek

Sem a katolikus, sem a református, sem az evangélikus egyház híveinek nem kell lemondaniuk a karácsonyi templomba menetelről, még ha az idei ünnep nem is lesz olyan ideális, mint azt szeretnék.
Az idei karácsony egészen biztosan más lesz, mint amit az elmúlt években, évtizedekben megszokhattunk, mondhatni nem lesz olyan ideális, mint amit elképzeltünk – fogalmazott az InfoRádiónak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, aki szerint a járvány nemcsak az emberek mindennapi életét, életritmusát, hanem az ünnepekhez való hozzáállását, illetve az arra való készületet is teljesen átírta.

Tóth Tamás mintegy vigasztalásul hozzátette,

az első karácsony, mintegy kétezer évvel ezelőtt, ugyancsak nem volt ideálisnak tekinthető.
A karácsonyi szentmisék a korábbi évekhez hasonló módon lesznek megtartva, figyelembe véve az aktuális járványügyi előírásokat – fejtette ki a titkár, azt is megjegyezve, hogy a megváltozott körülmények közepette talán a megszokottnál jobban oda tud majd mindenki figyelni Jézus születésének valódi üzenetére, lényegére.

Mint ismert, a kormány december 24-ére, szentestére felfüggesztette a kijárási korlátozást másnap reggel 5 óráig, ennek értelmében sor kerülhet az éjféli misékre is, amennyiben a közösségekben így döntenek. Emellett várhatóan lesznek még vigíliák, vagyis előesti szentmisék, készülve a karácsonyi ünnepre.

A református templomok is várják karácsonykor a híveket
A Magyarországi Református Egyház elnöksége azt kérte a mintegy 1300 református közösségétől, hogy csak ott tartsanak a templomokban istentiszteleteket, ahol be tudják tartani a biztonsági előírásokat, ami a következőket jelenti:

istentiszteleteket kizárólag fertőtlenített, kiszellőztetett templomokban lehet tartani,
biztosítani kell, hogy a hívek 4 méteres távolságban tudjanak elhelyezkedni egymástól, illetve
mindvégig kötelező a maszk viselése
– ismertette az InfoRádiónak az egyház kommunikációs vezetője. Az úrvacsoraosztás esetében azt javasolják továbbá, hogy higiénikus körülmények között, nagy tálcára helyezzék el a kenyérkockákat, és külön kelyhekből mindenki maga vegye el a bort.

Fekete Zsuzsa arra is kitért, ahol nem lehetséges a biztonságos keretek fenntartása, javasolják a kültéri istentiszteleteket, sőt, a templomba lépést is érdemes előzetes regisztrációhoz kötni, felmérve, hogy mennyien szeretnének december 24-én és 25-én részt venni a miséken. Ahol pedig egyikre sincs lehetőség, tartsanak online istentiszteletet, ami a vírushelyzetben már egy megszokott gyakorlattá vált.

Az ünnepi istentiszteletek módjáról a helyi lelkipásztorok, illetve a döntéshozó testületek, vagyis a presbitériumok döntenek. Az elnökség továbbá kéri, hogy lehetőség szerint legyenek mellőzve a megszokott karácsonyi alkalmak, a szeretetvendégség, a betlehemes és gyermekkarácsony, hiszen most a legfontosabb, hogy mindenki egészséges maradjon.

Az evangélikusoknak sem kell lemondaniuk az igehirdetésről
A Magyarországi Evangélikus Egyház templomai a novemberi szigorítások kezdete óta csak korlátozottan látogathatók. A fizikai kontaktust természetesen kerülik, mellőzve az istentiszteleteken az úrvacsoraosztást, valamint a közös éneklést, mert mindkettő segítheti a vírus terjedését. Ahol nincs lehetőség misét tartani, ott a lelkész vagy a helyi egyházközség gondoskodik online közvetítésről, adott esetben a hívek személyes-telefonos megkereséséről – sorolta az InfoRádiónak Fabiny Tamás.

Az ünnep közeledtével az evangélikus egyház is előregisztrációt kér a gyülekezettől a nagyobb templomok istentiszteleteire, hogy a megfelelő létszámot tartani tudják. Amennyiben mégis többen jelentkeznének, őket pedig átirányítják másik istentiszteletre. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke megjegyezte, szerencsés helyzetben vannak, hogy

egymás után négy ünnepnap lesz idén karácsonykor, ezért kérik a híveket: gondoljanak arra, hogy ne csak szenteste akarjanak templomba menni.
Fabiny Tamás szintén kiemelte a december 24-i szabadtéri istentiszteletek fontosságát, több helyen lesznek ilyenek.

Az egyház elnök-pöspöke mindenknit arra biztat, hogy a jót próbálja meg a mostani helyzetben látni. „Bármilyen külső körülmények vannak is, nem kell lemondani az Istennel való találkozásról.”