Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nem küld többé kis részszámlákat az MVM, inkább hozzácsapja a következő havi fogyasztáshoz


Az MVM energetikai cég bejelentette, júniustól nem küld kisebb részszámlákat az ügyfeleinek. Amennyiben az nem ér el egy bizonyos összeget, akkor csak a következő hónappal együtt kell befizetni.

Nem küld kis részszámlákat az MVM

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. arról értesítette az ügyfeleit, június 1-től nem készít és nem küld részszámlát, amennyiben az elszámolása nem éri el a bruttó 1836 forintot (nettó 1446 forint).

Amennyiben a havi elszámolás nem éri el ezt az összeget, akkor a következő hónappal együtt kell befizetni. Azonban ha a kettő együtt sincs bruttó 1836 forint, tovább tolódhatnak, így akár több hónap is összevonódhat.

Hozzáteszik, összeghatártól függetlenül mindig küldik az elszámolószámlákat a diktálás vagy a mérő éves leolvasása után.

Idén marad a rezsicsökkentett gáz-, áram- és távhőár

Egyébként Lantos Csaba energiaügyi miniszter már korábban kijelentette, ebben az évben nem emelkedik se az áram, se a gáz, se a távhő rezsicsökkentett lakossági ára, a rendszerhasználati díjhoz sem nyúlnak hozzá.

A miniszter a rezsicsökkentési rendszerre és a 2023-as költségvetésben négyszereződő Rezsivédelmi Alapra utalva elismerte, hogy „ennek a költségvetésen keresztül mindannyian fizetjük az árát”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az MVM a korábbi hónapokban több olyan programot is kezdeményezett, amikor önhibáján kívül szembesülnének bizonyos társadalmi csoportok megugró rezsivel (például bérlakás, egyházi-önkormányzati lakások), és ilyen esetekben is segítséget kellett nyújtani.

A miniszter szerint nem öncél eljutni az energiafüggőség helyzetéből az energiaszuverenitáshoz, hiszen azt előre lehet látni, hogy a jelenlegi 44 TWh körüli éves áramfogyasztás 2030-ra 68 TWh-ra fog nőni egyrészt az iparosítás, másrészt a gazdaság és a társadalmi elektrifikációs folyamatai miatt. Leszögezte, bár jelentősen nőnie kell az áramtermelési kapacitásoknak, ezzel együtt is „csökkenteni óhajtjuk az energiafelhasználásban a földgáz súlyát”, és ez azzal együtt is így lehet, hogy közben a kormány döntése értelmében „három nagy CCGT-t tervezünk megépíteni az elkövetkező években”. Ezek nagy, 500 MW körüli méretű rugalmas, kombinált ciklusú gázerőműveket jelentenek.

A megújuló energiatermelési kapacitások kapcsán jelezte: „a napelemek mellé bejönnek a szélkerekek és sokkal jobban szeretnénk kiaknázni a geotermiát fűtésre és áramtermelésre is”. Leszögezte: „létkérdés, hogy képesek legyünk az így megtermelt villamos energiát tárolni, ehhez igen jelentős összegeket kell befektetni”.

Később Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter is arról tájékoztatott, minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés fenntartására. Így mindenki számolhat azzal, hogy az átlagfogyasztásig nem lesz változás. Ez nem csak az év végig lesz így, ha van rá lehetőség, továbbra is így marad.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük