Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nem kellenek a vakcinák senkinek, az EU felszólította a tagállamokat – Merkely Béla közben a három oltást javasol mindenkinek


Az Európai Unió egészségügyi biztosa óva intett attól, hogy „hátra dőljünk” és arra szólította fel a tagállamokat, hogy készüljenek fel a járvány újabb kitörésére. Sztella Kiriakidész, az Európai Unió egészségügyi biztosa felhívta a figyelmet, hogy egyre kevesebben veszik fel a koronavírus-vakcinát az esetszámok emelkedése ellenére, ezért arra szólította fel a tagállamokat, hogy pörgessék fel az oltási kampányokat – idézte a Financial Times.

MTI/Krizsán Csaba

Kiriakidész hangsúlyozta, hogy egyértelműen kockázatot jelent az, hogy a kormányok sem foglalkoztak eleget az üggyel és arra kérte az egészségügyi minisztereket, hogy tegyenek többet, hogy az embereket felrázzák az „érthető fáradtságból”.

„Növelnünk kell az átoltottságot és a megerősítő oltások felvételének arányát, meg kell erősítenünk az egészségügyi rendszert, hogy elbírja ez előttünk álló hullámokat. Aggódom, hogy az oltási kedv megcsappant az elmúlt hónapokban, míg a kontaktkutatás és tesztelés sem volt túl intenzív”

Az egészségügyi biztos azt is kiemelte, hogy az Európai Unióban aggasztó mértékben emelkedik a fertőzöttek száma, köztük a súlyos betegeké és a kórházi ellátást igénylő betegeké, amely miatt Kiriakidész arra számít, hogy nehéz tél áll előttünk.

A biztos azt kérte a kormányoktól, hogy egész évben tartsák intenzíven a tesztelést és a kontaktkutatást, ne csak ősszel és télen, valamint biztosítani kell a megfelelő számban az egészségügyi felszereléseket, például a maszkokat.

Júliusban az európai egészségügyi intézmények ajánlást fogalmaztak meg, hogy a 60 év felettieket nagyobb számban kell beoltani második megerősítő oltással is, mert a legújabb variánsok növelni kezdték a súlyos betegek számát.

Ennek ellenére azonban az uniós felnőttek mindössze 65 százaléka kapott megerősítő oltást, míg továbbra is van egy 15 százalékos réteg, amely egy darab vakcinát sem vett fel. Jelenleg nincsenek is korlátozások rájuk vonatkozóan, így nem valószínű, hogy a jövőben fel fogják venni.

A koronavírus elleni két alapoltás, valamint a harmadik emlékeztető oltás mindenkinek javasolt a Semmelweis Egyetem rektora szerint. Merkely Béla a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta, ezeket az oltásokat mindenkinek meg kell szereznie.

Négy egyetem adatszolgáltatására hivatkozva ismertette, hogy ismét csökken a betegek száma, a Semmelweis Egyetemen csupán negyven koronavírus-fertőzöttet kezelnek, egyet intenzív osztályon. Visszaszorulóban a járvány, sikerült legyőzni a pandémiát, de a fertőzés veszélyes

– figyelmeztetett.

Megjegyezte, hogy az omikron vagy egyéb variánsok terjedhetnek ősszel is, a koronavírus-fertőzés azonban majd “szépen felsorakozik” a többi felső légúti megbetegedés mellé. Már eddig is négy olyan koronavírust ismertek, amely közönséges náthát okozott.

“Ez lesz az ötödik olyan vírus, amely felső légúti megbetegedést tud okozni. A fertőzések száma azonban évről évre csökkenni fog, a probléma egyre inkább szezonális jellegűvé válik. Ilyesmi történt a 20. század elején a spanyolnátha esetében is” – mondta Merkely Béla.

Három oltást mindenkinek meg kell szereznie, a negyedik-ötödik oltásban a veszélyeztetettek, az idősek esetében kell gondolkodni.

Magyarországon eddig a lakosság 64 százaléka kapott két, 40 százaléka pedig három adag vakcinát – közölte a rektor. Kijelentette, hogy azok nem érezhetik biztonságban magukat, akik nem kaptak oltást.

Merkely Béla szerint a magyarországi járványkezelés “teljesen rendben volt”. A rektor abban bízik, hogy a jövő járványainál képesek lesznek még az eddiginél is gyorsabban, hónapokon belül hatékony vakcinát fejleszteni, ez lesz a sikeres védekezés alapja.

A koronavírus ellen egyelőre nem létezik tökéletes gyógyszer, a leghatékonyabb továbbra is az oltás

– jegyezte meg.

Merkely Béla a majomhimlő-fertőzésről is beszélt. Azt mondta, nyilván nőni fog az esetszám, ugyanakkor meglátása szerint nem alakul majd ki olyan globális járvány, mint a koronavírus miatt.