Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nem jött a vihar augusztus 20-án, kirúgta a kormány az OMSZ vezetését


Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései miatt az augusztus 20-ai ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs úgy döntött, hogy elhalasztják a múlt szombat este kilenc órára tervezett tűzijáték Budapesten. Azóta azt is bejelentették, hogy a show pótlására most szombaton, szintén este kilenc órakor kerül sor.

Fotó: Alessandra Benedetti / Corbis / Getty Images

Azóta kisebb botrány alakult ki, ami miatt azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, illetve a szervezet szakmai elnökhelyettese, amit hétfő este a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya közölt. Közleményükben kiemelték: a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.

Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép vezető meteorológusa a Telexnek úgy fogalmazott az esettel kapcsolatban, hogy a döntés előzménye kétségtelenül augusztus 20., ám hogy ez szakmailag megalapozott-e, nagy kérdés, mivel múlt szombaton a viharok kialakulásának az utolsó pillanatig megvolt az esélye, de ezt még részletesen ki kell vizsgálni, hogy miért nem jöttek végül be az előrejelzések.

Eddig a legvalószínűbb magyarázat a ciklonképződés során a magaslégköri száraz levegő lesüllyedése a sztratoszférából a troposzférába, ennek hatását becsülhették alá a modellek, amelyekre támaszkodni lehetett az előrejelzés során

– magyarázta a szakértő. Az OMSZ tegnap egyébként bocsánatot is kért, amiért a számításaik végül nem igazolódtak be, de kihangsúlyozták, hogy ez a bizonytalansági faktor sajnos a szakma velejárója, ezt pedig kommunikálták is – írja az ATV.