Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nem hatott a kormány fenyegetése, egekben a benzin ára – kiborultak, inkább nem árulnának üzemanyagot a magyar benzinkutasok


Erősen felháborodtak az Index hírének címén a Független Benzinkutak Szövetségénél. Friss közleményükben jelezték: nem fognak újra veszteséggel dolgozni. Egyébként is nagy része van szerintük a kormánynak abban, hogy drágább a tankolás nálunk, mint a szomszédban.

Fotó: Depositphotos

„Nem érdekli a benzinkutakat a kormány felszólítása, tovább drágul az üzemanyag” – ezzel a címmel jelent meg egy hír hétfőn az Indexen, ami kiverte a biztosítékot a Független Benzinkutak Szövetségénél. A szövetség kedden közleményt adott ki, amely szerint a legmesszemenőbben visszautasítják „az Index portál hanghordozását, gyűlöletkeltő kampányát, amit a magyar tulajdonban lévő benzinkutakkal szemben megengednek maguknak.”

Azt írják: a benzinkutak figyelmét nagyon is felkelti a kormány beleszólási szándéka: iszonyú sok pénzt vesztettek az ársapka miatt, aminek az árát velük fizettették ki. Az FBSZ közleménye szerint eközben a kétes dicsőséget a kormány aratta le, egészen a teljes ellátási rendszer összeomlásáig.

Azt írják: a kisbenzinkutak nem képesek még egy ilyen csapást elviselni – ha ismét arra akarják kényszeríteni őket, hogy veszteséggel dolgozzanak, hát nem fognak. „Azon a benzinen, amit nem vesz meg, és nem ad el, legalább kevesebb vesztesége keletkezik (mert azért vannak állandó költségek is). Szóval az lehet, hogy a Mol nem törődik a kormány felhívásával, de a benzinkutak nem a kormánytól veszik az üzemanyagot, hanem a legtöbben a magyar üzemanyagpiac meghatározó szereplőjétől, a Moltól” – írják.

Hozzáteszik: amúgy a Mol a mindenkori jegyzésárakat követi az árak meghatározásánál. Egy mediterrán, vagy rotterdami tőzsde pedig nem veszi figyelembe a magyar minisztérium kéréseit – írja az FBSZ.

„Józan ésszel nem is érthető, mit akarnak a benzinkutaktól!? A benzinkút kiskereskedő, vesz, és elad. Ha drágábban tud venni, drágábban kell eladnia is, mert tönkremegy. Ezt olyan nehéz megérteni?! A dráguló élelmiszerek miatt gyűlölnünk kellene a sarki kisboltost?!”

– teszik fel a kérdést.

És nagyon fontos tudni azt is, mit hasonlítgatunk össze és mivel – írja az FBSZ, majd példákat hoz arra, miért lehet nálunk drágább a tankolás, mint a régió más országaiban.

„A környező országokban nem fizettetnek extra adókat a kiskereskedőkkel – itt viszont igen.

A kiskereskedelmi adót éppen januártól „sikerült” a kisbenzinkutak esetében a húszszorosára (nem tévedés, 20-szorosára) emelni, ez most cc. 15 forint literenként – idézi fel a szövetség. És a környező országokban nem kell EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) címen befizetni további 8,3 forintot literenként. És a környező országokban nem kell az adó befizetéséhez még tranzakciós illetéket is fizetni – és még hosszan sorolhatnánk a sort, ami miatt az összehasonlítgatás legfeljebb propagandára jó, érdemi adatot nem jelent” – írja a Független Benzinkutak Szövetsége.

Az Mfor Üzemanyagár-figyelő adatai szerint valóban a régiós átlag fölé kerültek az árak a hazai kutakon, a drágulás pedig az inflációnak is új lendületet adhat. Nem meglepő, hogy a gazdasági minisztérium ismét színre lépett:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük