Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nem csoda, hogy több százezer magyar nyugdíjas él a létminimum alatt – Itt vannak a számok


A huszonhét európai uniós országból a magyar nyugdíjak átlagos vásárlóértéke csak a huszonnegyedik helyre volt jó, ezzel pedig már csak Horvátország, Bulgária és Románia áll mögöttünk – bár utóbbi már inkább mellettünk – a statisztikákon.

Nem csoda, hogy több mint 900 ezer nyugdíjas élhet a létminimum alatt – írja az Index.

A magyar nyugdíjak vásárlóértéke az Európai Unióban a 19. helyről a 24. helyre csúszott le. Ezzel már csak Horvátországban, Bulgáriában és Romániában rosszabb a helyzet, míg a legjobban a Benelux államok és a skandináv országok állnak.

2004-ben még a lengyellel és szlovákkal volt egyenértékű a magyar nyugdíj, míg a románnál háromszor többet ért. 2020-ra a lengyelek és a szlovákok is bőven lehagytak minket, a cseheket már szinte nem is látjuk, és Románia pedig ott liheg a nyakunkban.

„A magyar nyugdíjrendszerben a nyugdíjasok helyzete nem lehet jobb, mint általában az ország gazdasági helyzete. Ha a GDP szempontjából Magyarország a 27 uniós tagállamból valahol a 21–22. helyen áll, akkor a nyugdíjhelyzet sem lehet jobb” – mondta a Fókusznak Farkas András nyugdíjszakértő.

Forrás: Index

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük