Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nem bírják a hazai kisboltok: brutális mennyiségű üzlet zárt be Magyarországon


Ismét kevesebb lett a nyitva tartó bolt, több mint 2000 üzlet zárt be az idén az első félévben. A csökkenő tendencia évtizedek óta tart. Még az sem állította meg, hogy az emberek tavasszal több pénzhez jutottak a választással összefüggésben, így többet is vásárolhattak volna. Az év második felében nagyobb arányú üzletbezárásra számítanak a szakemberek.

Fotó: hirhugo.hu

Az év első felében több mint 2000 bolt zárt be az országban, köztük 450 élelmiszer és italbolt, 180 zöldséges, közel 400 ruhaüzlet és csaknem ugyanannyi iparcikkbolt – összegezte a Portfolio az év első felére vonatkozó KSH adatokat.

– hangzott el az ATV Híradó riportjában.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte, a nagy alapterületű áruházak a beszerzés terén és döntően a gazdálkodásban előnyben vannak a kisebb boltokkal szemben. Ugyanakkor hozzátette, a kisebb boltoknak is megvan az előnyük.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke elmondta, az érintett kisboltok gyakran családi vállalkozások, családtagok dolgoznak benne, nincs alkalmazottjuk. A kisebb üzletek leginkább a vásárlói szokások változásának estek áldozatul. A 90-es évek közepén még 160 ezer bolt volt az országban, most 110 ezerről tudnak.

A padlóra kerülő üzletek száma ráadásul az év második felében gyorsabban nőhet, már csak azért is, mert a problémák is halmozódnak. Hornyák József gazdasági elemző szerint az emberek egyre jobban keresik majd az egyre olcsóbb termékeket, ezért hanyagolni fogják a kisebb boltokat, ami szintén felerősítheti a negatív tendenciákat.

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi kormányinfón bejelentette, hogy a kormány támogatja a falusi kisboltokat, a keretösszeg 8 milliárd forint, amiről már egyeztetett is a miniszterelnökség. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség azonban tovább bővítené a támogatottak körét.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte, azt szeretnék, hogy minden olyan kereskedelmi vállalkozás, aki érintett a hatósági árakban és veszteséget szenved el, azok kaphassanak a kormány támogatásából. Októberben is az elszálló élelmiszerárak húzták az inflációt idehaza. A fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest 21,1 százalékkal emelkedtek, az élelmiszereké átlagosan 40 százalékkal ugrott meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük