Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nem adják fel a diákok: a tanévnyitóra tüntetést szerveznek a gimnazisták a tanárhiány miatt


A márciusban többezres demonstrációt szervező Diákok a Tanárokért csoport szeptember 2-án Budapest belvárosában tart tanévnyitó tüntetést, emellett az ország összes diákját arra kérik, hogy viseljenek kockás inget az iskolai évnyitón, így vállalva szolidaritást a még mindig béremelésre váró tanárokkal.

Fotó eduline.hu/© Reviczky Zsolt

„A diákok a saját bőrükön érzik a problémákat, emiatt kérjük, követeljük, könyörgünk, hogy az illetékesek adjanak megoldást a tanárhiányra” – mondta az Eduline-nak Mihalics Lili, a budapesti Szent István Gimnázium diákja, a Diákok a Tanárokért csoport egyik vezetője.

A diákszervezet szeptember 2-án „évnyitó tüntetést” tart Budapest belvárosában, szerintük ugyanis semmiféle javulás nem történt az oktatásban, miközben megoldást kellene találni a tanárhiányra, úgy kellene átalakítani a tananyagot, hogy az „tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű” legyen, az iskolákban pedig jobb körülményeket kellene biztosítani.

A demonstráció a Szent István-bazilika előtt kezdődik majd délután négykor, ahonnan a menet a Belügyminisztérium felé veszi az irányt − írta meg a portál.

A csoport azt is kéri a diákoktól, hogy aki teheti, kockás ingben jelenjen meg az iskolai évnyitón, így ugyanis közös kiállással kezdődhet a tanév.

A diákszervezet arra számít, hogy sokan csatlakoznak majd hozzájuk, főleg Budapesten, de azzal is számolnak, hogy lesznek olyan iskolák, ahová nem mernek kockás ingben bemenni a diákok. Hallottak olyan iskoláról, ahol retorzióval fenyegették azokat a diákokat, akik szóba hozták a tanársztrájkot vagy a tüntetést.

A szervezet márciusban már tartott egy többezres demonstrációt a Parlament előtt.

(Borítókép: Tüntetés a Parlament előtt 2022. március 16-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)