Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Nem a vuhani piacon tört ki először a koronavírus-járvány


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatócsoportjával együttműködő kínai egészségügyi hatóságok szerint nem a vuhani Huanan tenger gyümölcsei piac volt a koronavírus-járvány eredeti kitörésének helyszíne.

Liang Wannian, Kína Nemzeti Egészségügyi Bizottságának koronavírussal foglalkozó szakértői paneljének vezető tisztségviselője elmondta, nem biztos, hogy a vuhani Huanan tenger gyümölcseit kínáló piac volt az első, ahol kitört a járvány – tudósít a CNN.

A keddi sajtótájékoztatót a WHO kutatócsoportjával együttműködve tartották Vuhanban, a tudósokból álló nemzetközi csapat a koronavírus eredetét kutatja. Ahogy korábban megírtuk, a vizsgálatok eredményeire arra mutatnak, hogy valószínűleg állatokon keresztül kezdett el fertőzni a SARS-CoV-2 és nem egy laboratóriumi baleset okozta a pandémiát.

Liang arra is kitért, hogy az első Covid-19-es megbetegedést 2019. december 8-án regisztrálták, míg a Huanan piaccal kapcsolatba hozható első fertőzést december 12-én jelentették, de arról nem beszélt, hogy hol történhetett az eredeti járványkitörés.

Peter Ben Embarek, a WHO szakértő kutatója korábban elmondta, hogy a legutóbbi vizsgálatok szerint kétféle elképzelésük van arról, hogy hogyan került először kapcsolatba a Covid-19 az emberekkel.

„A legvalószínűbb szcenárió, hogy egy közvetítő gazdafajon keresztül kezdett el fertőzni a koronavírus” – nyilatkozta Embarek. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a másik lehetőség, amely további kutatásokat kíván, hogy fagyasztott állati eredetű termékek működtek közre az első vírusos megbetegedésekben.

/liner.hu/