Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nehéz időszak vár a társasházakban lakókra


Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke szerint nehéz időszak vár a társasházakban lakókra.

Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Kaplonyi a Blikknek elmondta, hogy a társasházi közös költségek drágulása gyakorlatilag már be is következett. Minimum 20 százalékot tapasztalnak, a maximum meghaladhatja a 40 százalékot, főként ahol a korábbi években „kinullázták” a költségeket, nem volt ráhagyás. Az átlag egyébként 30 százalék, ezzel kell kalkulálni a jövőben a lakóknak is.

Az emelés abból adódik, hogy a villanyáram duplázódott, a lift működtetése, a világítás drágult. A karbantartás is jóval többe kerül, a katás vállalkozók ideje a múlté, többet adóznak, többet kérnek. Ráadásul nagyon erős a keresleti piac, a karbantartók válogathatnak a munkák közül. Az anyagok is drágultak, egy villanykörte legalább ötven százalékkal többe kerül. Arra a kérdésre, hogy átlagosan mekkora a nem fizetők aránya a lakóközösségekben, elmondta, az össz-tartozás nagyjából öt-hat százalék. Szerinte az a gond, hogy akik eddig nem tudtak fizetni közös költséget, azok most még kevésbé tudnak majd, hiszen nekik is az első a saját rezsijük, az ellátásuk.

Kaplonyi György nem lát lehetőséget a spórolásra, mert nincsenek tartalékok, a működési határon vannak. Ha most bármit kiiktat egy társasház, az nem spórolás, hanem valamilyen szolgáltatás megszüntetése lenne.

Forrás: Blikk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük