Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nehéz helyzetbe kerültek azok, akik az olcsó cigarettát keresik


Jelentősen visszaesett a lefoglalt dohánytermékek mennyisége 2022-ben. Mivel a felderítési esetszámok még emelkedtek is, arról lehet szó, hogy a csempészek kisebb mennyiségekkel próbálkoznak, ami nem csoda hiszen a háború miatt nagyobb a hatóságok aktivitása az ukrán-magyar határon. A csempészcigaretta pedig nagy része Ukrajna felől érkezik – írja a portfolio.hu.

A háború, pontosabban a határon tevékenykedő rendőrök, határőrök és adóellenőrök nagyon megnehezítették a cigarettacsempészek dolgát. Ez olvasható ki legalábbis a NAV friss adataiból a lefoglalt dohánytermékekről.

A felderítési esetszámok nem csökkentek, sőt két kategória esetében még nőttek is azonban a lefoglalt mennyiség visszaesett.

A cigaretta esetében 2021-ben és 2022-ben is közel 18 ezer csempészt füleltek le a hatóság emberei, azonban míg tavaly előtt 176 millió szál cigarettát találtak, tavaly csak 25 milliót. Utóbbi értéke 2 milliárd forint, szemben a korábbi 15,4 milliárddal.

A cigaretta legális piaca – vagyis ami után megfizetik a jövedéki adót – jelenleg évi 6,8 milliárd szál. Ez azt jelenti, hogy 2021-ben a lefoglalt cigaretta a teljes piaci mintegy 2,5 százalékát tette ki, tavaly ez 0,36 százalékra csökkent.

A fogyasztási dohány esetében az esetszám 1062-re nőtt az egy évvel korábbi 936-ról, azonban a lefoglalt mennyiség 10 ezer kilogramm alá zuhant a korábbi 56 ezer kilóról. A finomra vágott dohánynál a mennyiségi csökkenés nem olyan szembetűnő (8,5 ezer kg a korábbi 10,7 ezer helyett) mint a másik két termékcsoportnál, azonban az esetszám 159-ről 248-ra emelkedett. A finomra vágott dohány legális piaca 4 millió kilogramm körül mozog évente.

A CSEMPÉSZEK MÁR NEM KOCKÁZTATJÁK, HOGY NAGY MENNYISÉGŰ ÁRUVAL PRÓBÁLJANAK MEG ÁTSLISSZOLNI A HATÁRON, HANEM SZEMÉLYAUTÓK CSOMAGTERÉBE ÉS – AMI VISZONYLAG ÚJ MÓDSZER – DRÓNOKKAL HOZZÁK ÁT AZ ÁRUT. UTÓBBI PEDIG NEM BÍR EL KOMOLY SÚLYT.

Hogy ez mennyire nehezíti meg azok dolgát, akik az olcsó cigarettát keresik itthon azt nehéz megbecsülni, az azonban biztos, hogy 2022-ben kismértékben nőtt azon cigaretta mennyisége, amely után megfizették az adó


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük