Közzétette - Kategória - Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Negyvenöt percenként kigyullad egy lakás – Advent idején nagyobb a lakástüzek veszélye!

Vasárnap gyújtják meg az adventi koszorú első gyertyáját, elkezdődik az ünnepi készülődés. Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek – figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Képünk illusztráció

Mint írják, ősszel és télen naponta 30 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan 45 percenként kigyullad egy lakás.

A lángok legtöbbször 1-2 négyzetméteren pusztítanak, de naponta 2-3 ingatlan lakhatatlanná válik a tűz miatt. Magyarországon kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott e tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. Idén már 5950 lakástűz történt, 482 ember szenvedett füstmérgezést, 87-en meghaltak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében idén, november 27-éig 364 lakástűz volt, 28-an szenvedtek füstmérgezést és 6-an haltak meg tűz miatt.
Hazánkban idén csaknem 6 ezer lakástűzben 102 ezer 400 négyzetméter épített terület semmisült meg. A napokban a legtöbben otthonaikat (akár) tűzveszélyes dekorációval, adventi koszorúval egészítik ki. Tavaly hazánkban 49 lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt.

Nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell.

A gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét!
A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre.
A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül.
A lakásban lévő, egyre több műanyagot tartalmazó tárgy és bútor miatt gyorsabban terjed a tűz, mint ötven évvel ezelőtt, és több mérgező füst is keletkezik. Minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk saját kezűleg eloltani, több időnk van kimenekülni és a tűzoltókat hívni, akik egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni. A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, akár ajándékként.