Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Negatív rekordot döntött meg a MÁV: egyetlen év alatt 5 év 8 hónapot késtek a vonataik


Körülbelül hárommillió percet, vagyis öt év nyolc hónapot késtek a MÁV vonatai 2023-ban, ami a jelenlegi módszertan szerinti számítás 2017-es bevezetése óta a legrosszabb eredmény – írja a Telex a MÁV-tól kapott adatok alapján.

Hat évnyi adatok kért ki a lap a MÁV-tól, amelyből kiderült, hogy

A VONATOK TAVALY KÉSTEK A LEGTÖBBET (5,7 ÉVET), MÍG 2020-BAN VOLTAK A VASÚTI JÁRATOK A LEGPONTOSABBAK, AKKOR 3,1 ÉVNYI KÉSÉS JÖTT ÖSSZE.

A MÁV 5 év 8 hónapnyi késése 176,5 évnyi teljes menetidőhöz viszonyul.  A módszertanról fontos tudni azt is, hogy a MÁV 2017 óta csak a 6 percnél hosszabb késéseket számítja késének, vagyis az 5 perc 59 másodperc késéssel érkező vonatok még pontosnak számítanak.

A vasúttársaság kifejtette azt is, hogy az utasok nem mindig késnek annyit, mint maguk a vonatok, mert azt nem számítják bele ebbe a statisztikába, amikor egy baleset vagy fennakadás miatt pótlóbuszokkal szállítjákel az utasokat.

A vonatok késése 2023-ban a teljes menetidőhöz képest 3,23 százalék volt, míg 2020-ban ez 2,27% volt.

A késéseket gyakran okozzák balesetek, műszaki és pályahibák, a biztosítóberendezés hibája, a csatlakozások miatti és külföldről „begyűjtött” késések is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük