Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye krónikája, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái

NÉBIH: Újabb veszélyes, fertőző kor ütötte fel a fejét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében


Képünk illusztráció

Gümőkór fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022. február elején egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen. Az esetre telepek közti állatmozgatást követően, a karantén ideje alatt elvégzett gümőkór vizsgálat nyomán derült fény.

Az érintett származási telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az állomány felszámolása megtörtént, jelenleg a fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei telepre történő állatszállítást követően, a karantén ideje alatt elvégzett vizsgálatok során több szarvasmarhánál is bebizonyosodott, hogy gümőkórral fertőzöttek. Az eredmények alapján a hatóság a feladó Bács-Kiskun megyei gazdaságban további vizsgálatokat és – már a gyanú alapján – forgalmi korlátozást rendelt el. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai a származási telepen is megerősítették a betegség jelenlétét, az állomány felszámolása megtörtént. A járványügyi nyomozás során jelenleg a gümőkór fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek. Melynek kulcsa lehet a baktérium (Mycobacterium) törzsek genetikai beazonosítása és összehasonlítása más, korábban izolált törzsekkel.

Az EU-szerte egységes vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett!

A gümőkórról, hazai jelenlétéről és jelentőségéről

Magyarországon minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek intradermális gümőkór vizsgálatot. Emellett a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a gümőkór kórokozójának kimutatása céljából. Hazánk bizonyos területein, különösen a Dunántúlon, egy-egy legeltetett háziállat-állomány szinte minden évben megfertőződik a vadállomány – Nébih által is igazolt – gümőkór fertőzöttsége miatt. Tavaly Baranya, Veszprém, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy-egy szarvasmarhatartó telepén igazolták a fertőzöttséget a vizsgálatok.

A fertőződés – bizonyos esetszám felett – veszélyeztetheti hazánk élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését. Továbbá az ország hivatalos szarvasmarha gümőkór mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel. Magyarország 2021-ben továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.

Állatról emberre, emberről állatra

Egyre több, állatokat érintő betegség terjed északra a globális klímaváltozásnak köszönhetően és egyre több állati eredetű betegség terjedhet át az emberre is. Az új típusú koronavírus megbetegedés nem csak az embereket, az állatokat is veszélyezteti. Például a nyércekben mutálódik is, ezért előbb Hollandiában tiltották be tenyésztésüket, majd Dániában adtak ki parancsot tizenötmillió állat elpusztítására. De nem a nyérc az egyetlen, amit fenyeget a COVID-19 megbetegedés. 500 ezer cápát ölnek le, mert bennük sejtik a betegség ellenszerét.

(Nébih)