Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Ne lepődjön meg, ha bankkártyáját nem terminálhoz, hanem telefonhoz kell érintenie

A Mastercard és a Fizetési Pont bejelentette, hogy mostantól a magyar kereskedők is használhatják okostelefonjukat kártyaelfogadásra, így akár terminál igénylése nélkül tehetnek eleget a januárban életbe lépő új szabályozásnak, amely kötelezővé teszi legalább egyfajta elektronikus fizetési lehetőség biztosítását online kasszával rendelkező kereskedőknek.

FORRÁS: EGYED PETER/EGYED PETER

A Fizetési Pont az első szolgáltató, amely sikeresen hajtott végre Magyarországon kártyás fizetést SoftPos technológiával. A fejlesztés a Mastercard Doppio nevű infrastruktúra fejlesztési programjának keretei között valósult meg.

A technológia lényege, hogy
A KERESKEDŐ ANDROID-RENDSZEREN FUTÓ OKOSTELEFONNAL IS FOGADHAT KÁRTYÁS VAGY MOBILTÁRCÁS FIZETÉSEKET.
Hamarosan újabb szolgáltatóknál is elérhető lesz ez a megoldás Magyarországon.

„A Doppio programot közel egy éve azzal a céllal hívtuk életre, hogy három éven belül megduplázzuk a hazai elfogadóhelyek számát. Ehhez két innováció is nélkülözhetetlen volt: a termináligénylési folyamat digitalizálása és lerövidítése, valamint azon piaci szereplők támogatása, akik színesebb, testre szabottabb szolgáltatásokkal képesek megszólítani a kérdésben leginkább érintett kkv-szektort. A SoftPos megoldásokkal pedig egy újabb lépést teszünk előre, hiszen így külön eszközre sem lesz szüksége a vállalkozóknak ahhoz, hogy a kártyás fizetést biztosítsák” – mondta a bejelentés kapcsán Szász Ferenc, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója.

„A Fizetési Pont történelmet írt azzal, hogy Magyarországon először hajtott végre bankkártyás vásárlást a SoftPos technológia alkalmazásával. Mindez része annak az alapvető filozófiánknak, hogy ügyfeleinknek a legkorszerűbb, leghatékonyabb megoldásokat biztosítsuk.
Ráadásul ez az új, forradalmi technológia nem kerül többe számukra, mintha hagyományos POS terminált használnának
– mondta a bejelentés kapcsán Fekete Diána, a Fizetési Pont szóvivője.A megoldás azon szektorokban, ahol a legalkalmasabb fizetési megoldás a SoftPos, további kedvezményeket is biztosít, így

PÉLDÁUL A TAXISOK, ORVOSOK, FOLYAMATOSAN ÚTON LÉVŐ VÁLLALKOZÓK, KERESKEDŐK JELENTŐS ÁRENGEDMÉNNYEL VEHETIK IGÉNYBE A SZOLGÁLTATÁST, AKÁR VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL IS.

Az érdeklődőkkel a digitális igénylésnek köszönhetően gyakorlatilag pár perc alatt megköthető a szerződés.

A MEGOLDÁS LÉNYEGE, HOGY AZ NFC-S FIZETÉSEKET – ILYEN AZ ÉRINTÉSMENTES KÁRTYÁS ÉS MOBILTÁRCÁS FIZETÉS IS – A VÁLLALKOZÓ SAJÁT TELEFONJÁN TUDJA FOGADNI.

Ehhez egy Android rendszeren futó, NFC chippel ellátott készülékre van csupán szükség; a piacon lévő okostelefonok jelentős része megfelel ezeknek a feltételeknek.

A MOST INDULÓ SZOLGÁLTATÁS A PIN-KÓDOS HITELESÍTÉST NEM IGÉNYLŐ, JELLEMZŐEN 15.000 FT-NÁL KISEBB ÖSSZEGŰ TRANZAKCIÓK ESETÉN LESZ KÜLÖNÖSEN HASZNOS, DE A FOLYAMATOS FEJLESZTÉSEKNEK KÖSZÖNHETŐEN HAMAROSAN A PIN-KÓD MEGADÁSÁRA IS LEHETŐSÉG LESZ.
A magasabb védelmet biztosító mobiltárcák esetén a hitelesítés a vásárló készüléken történik biometrikus azonosítással vagy tárcajelszóval, így ezek használatával bármekkora összeget fizethetünk sofPos termináloknál is.

A szakemberek szerint a kereskedőknek nem érdemes várni az utolsó pillanatig. Helyette érdemes mielőbb elindítani az igénylési folyamatot, hogy december végéig biztosan elkészüljenek a szükséges fejlesztésekkel,

2021. JANUÁR 1-TŐL UGYANIS MINDEN ONLINE KASSZÁVAL RENDELKEZŐ KERESKEDŐ KÖTELES LESZ LEGALÁBB EGYFÉLE ELEKTRONIKUS FIZETÉST ELFOGADNI.

A döntéshozók célja az új törvénnyel a készpénzhasználat visszaszorítása, illetve a gyors, kényelmes és biztonságos digitális fizetések népszerűsítése a vásárlók körében.

/www.origo.hu/