Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ne dőljön be a csalóknak! Megtévesztő e-mailekkel próbálkoznak csalók a NAV nevében


Megtévesztő e-mailekkel próbálkoznak csalók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében, akik a tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítés ígéretével környékeznek meg felhasználókat, értesült az Origo.A levél megtévesztő lehet, mert már számos jel alapján hamar egyértelműsíthető, hogy csalásról van szó, bár első ránézésre akár hitelesnek is tűnhet a levél, írja az Origo. Szerkesztetten, és a hatóság emblémáját – illetéktelenül – felhasználva küldik azt ki rosszindulatú próbálkozók.

Mindazonáltal számos jelből hamar észrevehető, hogy visszaélnek a hatóság nevével:

♦ Az első és legfontosabb, hogy tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítésről a NAV bizonyosan nem küld értesítést a bevallási időszak lezárta előtt, ami még jóval odébb van. Ráadásul az értesítés a későbbiekben sem magán e-mail-en keresztül történik.
♦ A levél szövegezésén belül árulkodó annak magyartalan megfogalmazása, a hosszú ékezetek használata.
♦ Feltűnő lehet még a feladó e-mail címe: ez ugyan egyes elemeiben, sőt, struktúrájában is idézheti a hatóság e-mail címét, ám egészen hamar észlelhető, hogy nem valós, kormányzati e-mail címről érkezett a küldemény.
♦ Intő jel lehet az is, hogy a levélben esetleg oda nem illő „maradványok” találhatók, például címek, logók vagy más elemek, melyek hamar egyértelművé teszik, hogy csalási kísérletről van szó.

Mit lehet a levéllel tenni?

A legbiztosabb az, ha azt azonnal törli a felhasználó, még a fiókjának szemeteséből is. Az abban elhelyezett hivatkozásra semmilyen körülmények között nem érdemes kattintani, illetve ha már így történt, a megnyíló oldalakon semmilyen adatot nem szabad megadni.

Azok az adatok minden valószínűség szerint olyanok birtokába jutnak ezekről az oldalakról, akik visszaélnének az adatokkal, melyeket az adó-visszatérítés reményében adnak meg a felhasználók.

/adozona.hu/