Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Ne dőljetek be a zsaroló e-maileknek! Figyelmeztetést adott ki a rendőrség

Kaptok egy levelet: valaki azt állítja, hogy megszerezte a számítógépeteken tárolt fájlokat. 💻📱Személyes adatok, fényképek, privát dokumentumok, meglátogatott webhelyek listája… ha nem fizettek, nyilvánosságra hozzák őket. 🗂 A fizetést kriptovalutában – legtöbbször bitcoinban – kérik, még külön leírást is mellékelnek a rendszer használatához. 💰Először talán nem is hinnétek nekik, de az üzenetben megjelenítenek egy olyan jelszót is, amit valamilyen online felületen használtok. Most már biztosak vagytok benne, hogy minden adathoz hozzáfértek a csalók.

Pedig ez nem igaz! Ezeket a jelszavakat legtöbbször kiszivárgott jelszó-adatbázisokból szerzik meg, de ez nem jelenti azt, hogy az eszközeiteket is elérik. A zsaroló e-maileket az elkövetők tömegesen kiküldik, és bíznak benne, hogy sokan megijednek az üres fenyegetésektől. 📨

Ne dőljetek be nekik‼️ Ne fizessetek, ne válaszoljatok‼️ A levelet töröljétek, és jelentsétek az e-mail fiókot működtető szolgáltatónál, aki így megteheti a szükséges óvintézkedéseket.

Magyar Rendőrség