Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ne adjon kölcsönt engedély nélkül senkinek, mert ezt is látja a NAV!


A budapesti székhelyű Car Service Partner Kft. és a prágai székhelyű azonos nevű cég megfelelő engedélyek nélkül nyújthatott pénzkölcsönt Magyarországon, ezért az MNB azonnali hatállyal betiltotta a tevékenységüket – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán kiadott közleményében.

A jegybank azt gyanítja, hogy a két cég 2021 márciusát követően együttesen több mint 300 esetben több száz millió forintot meghaladó értékben nyújthatott hitelt ügyfeleinek.

A társaságok használt személygépjárműveket vásároltak természetes, illetve jogi személyektől, jellemzően a gépjármű piaci értéke alatti vételáron. A megvásárolt gépjárművet a korábbi eladó részére használatra visszaadták egy havonta fizetett ellenérték – azaz “foglalási díj” – fejében, amely jellemzően a személygépjármű becsült értéke 5-10 százaléka volt.

Az MNB szerint a “foglalási díj” valójában az eladóknak kölcsönként átadott pénz használatáért felszámított kamat funkcióját töltheti be, és a gépjármű ebben a konstrukcióban egyfajta fedezetként szolgál.

Felhívták a figyelmet arra, hogy hitel- és pénzkölcsönnyújtási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet; a két szóban forgó társaság ilyen jogosultságokat nem szerzett be.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük