Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

NATO-hírszerzés: Fehéroroszország rövidesen megtámadhatja Ukrajnát


Egy magas rangú hírszerzési tisztviselő figyelmeztetett, nem elképzelhetetlen, hogy Fehéroroszország rövidesen megtámadja Ukrajnát.

Fotó: Twenty20

A NATO hírszerzésének egyik magas rangú tisztviselője kijelentette, Oroszország közeli szövetségese hamarosan támadást indíthat Ukrajna ellen oly módon, hogy lehetővé teszi Oroszország számára, hogy nukleáris fegyvereket telepítsen Fehéroroszország területén.

A tisztviselő neve elhallgatását kérte amikor nyilatkozott, s úgy fogalmazott, a NATO egyre jobban aggódik amiatt, hogy hamarosan a fehérorosz erők is csatlakozhatnak a háborúba, Oroszország oldalán. A tisztviselő szerint a fehérorosz kormány most azon dolgozik, hogy előkészítse a megfelelő környezetet az orosz atomfegyverek fehéroroszországi telepítéséhez.

Habár ez a jóslat igen erős, és aggodalmat keltő, a tisztviselő kiemelte, ez nem azt jelenti, hogy már holnap meg fog történni, és a NATO sem talált eddig szilárd és kézzelfogható bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Fehéroroszország valóban az orosz atomfegyverek telepítésének előkészületeit végzi, ám meglátása szerint az aktuális politikai helyzetben nem elképzelhetetlen, hogy megszületik a döntés az atomfegyverek bevetéséről.

Úgy véli, az orosz-ukrán háború jelenleg holtponton van, mivel az ukránok továbbra is ellenállnak, azonban Putyin sem mutat hajlandóságot a kivonulásra, így rövidesen kialakulhat egy patthelyzet, meglátása szerint azért, mert valójában egyik fél sem szerzett fölényt a másikkal szemben.

(Guardian) life.hu