Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Narancs riasztást adtak ki heves zivatarveszély miatt – Akár 3-5 centiméteres jég is eshet


Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki néhány északkeleti járásra, majd délnyugati járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, valamint Zala és Somogy vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

A meteorológiai szolgálat közölte: kedden országszerte alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyek dél felől több hullámban érkeznek. A zivatarokhoz általában viharos, óránkénti 60-90 kilométeres széllökés, jégeső és felhőszakadás társulhat. Délután, kora este délnyugaton és északkeleten előfordulhatnak heves zivatarok is erősen viharos – óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó – széllökések, illetve akár 3-5 centimétert elérő jég kíséretében. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból lokálisan akár 35-50 millimétert meghaladó csapadék is leeshet.

A zivatarok száma és intenzitása az éjszaka folyamán várhatóan csökken, miközben északnyugaton már stabilizálódik a légkör. Szerdán főként már csak a Dunától keletre kell zivatarokra számítani.

A meteorológiai szolgálat keddre az északkeleti országrészben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyére, valamint délnyugaton Zala, Somogy, Tolna és Baranya vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a hevesebb zivatarok veszélye miatt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük