Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Napokon belül nagy ajándékot kapnak a nyugdíjasok


A nyugdíjasok most pénteken kapják kézhez a 13. havi nyugdíj első szeletét. Talán a legjobbkor jutnak hozzá a plusz jövedelemhez.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Már korábbról tudjuk, hogy a februári nyugdíjkifizetés február 11-én esedékes (a banki jóváírása február 12-én, pénteken történik meg) és az is ismert, hogy a februári nyugdíjjal együtt érkezik a 13. havi juttatás első részlete, az egynegyede. (Korrekció: cikkünk korábbi verziójában tévesen állítottuk, hogy február 11-én a januári nyugdíj érkezik meg és ezért első alkalommal részesülnek a nyugdíjasok az emelt 2021-es nyugdíjban. Helyesen: a januári emelt összegű nyugdíj már január 12-én megérkezett az időskorúakhoz.)

13. havi nyugdíj? Hogyan?

Orbán Viktor a koronavírus-válságra adott gazdaságpolitikai válaszok között elsőként jelentette be a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését. Májusban aztán meg is érkezett az erről szóló törvényjavaslat. Ez kimondta: a juttatás visszaépítése négy részletben történik. A tizenharmadik havi nyugdíj összege a kifizetésének első évében, 2021-ben a nyugellátások januári összegének 25 százaléka, 2022-ben az 50 százaléka, 2023-ban pedig a 75 százaléka. 2024-ben a nyugdíjasok a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét kézhez kapják. Ezt követően minden évben az egy havi nyugdíj összegét kapják a jogosultak. A tizenharmadik havi nyugdíj annak a nyugdíjasnak jár, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára részesült az ellátásban. Tizenharmadik havi nyugdíjat a nyugellátásban részesülők, vagyis az öregségi nyugdíjasok, a hozzátartozói nyugellátásban részesülők és a szövetkezeti járadékosok kapnak.

Már akkor kiszámoltuk, hogy az első évben mekkora plusz kiadást jelent ez a költségvetés számára, amit a költségvetés később vissza is igazolt: 77 milliárd forintos az idei extra kiadás.

13 havi nyugdij koltsegvetes
Részlet a 2021-es költségvetésről szóló törvényből.

Mennyi pluszt kapnak így 2021-ben a nyugdíjasok?

Idén több plusz juttatást is kapnak a nyugdíjasok, ami alapján kiszámolható, hogy az átlagnyugdíj szintjén mit okoznak ezek:

  1. A 2020-ban 140 ezer forint körül álló átlagnyugdíj összege a 3%-os alapemelés következtében 144 ezer forintra emelkedik 2021-ben. Éves szinten ez számításaink szerint 50 ezer forintos többletet jelent az átlagnyugdíjban részesülő időskorúnak.
  2. Az egy heti egyszeri nyugdíj (a 13. havi juttatás első negyede) 36 ezer forintnyi pluszt jelent.
  3. A nyugdíjprémium pedig 26 ezer forintos többletként jelentkezik 2021 novemberében. (Ha elfogadjuk azt, amit a kormány az eredeti 2021-es költségvetésben tervezett, 4,5%-os GDP-növekedés mellett járhat ekkora összeg, összesen 53 milliárd forintos plusz költségvetési kiadás.)

EZZEL ÖSSZESEN AZ ÁTLAGNYUGDÍJ SZINTJÉN EGY IDŐSKORÚ 112 EZER FORINTTAL JÁRHAT JOBBAN, MINT 2021-BEN.

Mindez a plusz jövedelem talán nem is érkezhetne jobbkor a nyugdíjasok számára. Az elmúlt években romlott az időskorúak relatív jövedelmi pozíciója, közben pedig a magasabb nyugdíjas infláció épp ennek a rétegnek a vásárlóerejébe harapott bele leginkább, a járvány is leginkább őket érinti (rosszabb egészségi állapottal kell megküzdeniük, ami több pénzbe kerül értelemszerűen). Másrészt a kormánynak gazdaságpolitikai céljai is lehetnek a plusz jövedelem kifizetésével: ennek elköltése ugyanis épp egy kritikus évben (koronavírus-válságból való kilábalás során) jelentkezhet, vagyis támogathatja az amúgy is törékeny gazdasági fellendülést.

Mit okoz a plusz egy hónap?

Ahogy fokozatosan épül vissza a plusz egyhavi nyugdíj, úgy terheli egyre jobban a költségvetést. 2022-ben már 140 milliárd forint feletti összegbe kerülhet, 2023-ban 230 milliárd forintba, míg 2024-ben legalább 310 milliárd forintba.

Értelemszerűen ez látványosan megjelenik a költségvetés terhei között hosszabb távon is.

A lenti, Pénzügyminisztérium által készített ábra (a 2021-es költségvetés fejezeti kötetéből) is látványosan szemlélteti, hogy a 13. havi nyugdíj visszaépítése jelentősen, a korábbiaknál is erőteljesebb mértékben növelheti meg a nyugdíjkiadások GDP-hez viszonyított értékét, ami alapján kimondható, hogy a költségvetés fenntarthatósága távolról sem javul emiatt. 2060-ban a magyar GDP 12,8%-át fogja az állam újraosztani nyugdíjkiadásokra.

Úgy tűnik, hogy a nyugdíjasok relatíve vesztesei voltak az elmúlt éveknek (erősödő nyugdíjas infláció, reálkeresetekhez képest alacsonyabb nyugdíjemelés, ám ne feledjük: gyakran a túltervezett inflációval növelt nyugdíjak), melynek fényében érthetők a nyugdíjasok magasabb juttatásra vonatkozó követelései, azonban nem árt azt is kiemelni, hogy a 13. havi nyugdíj visszahozatala alapjaiban írja át a rendszer fenntarthatóságát.

Farkas András nyugdíjszakértő korábbi, Portfolio-n megjelent írásában arra mutatott rá, hogy kormány döntésének következményeire. A 2021-2024 közötti „négy év alatt 1+2+3+4=10 heti plusz nyugdíjat fizetne ki, az állam ami viszont mindösszesen nem 280 milliárd forint, hanem 700 milliárd forint plusz kiadást generálna, s legfőképpen 2025-től állandó, 280 milliárdos (pontosabban a társadalom öregedése, s ennek következtében a nyugdíjasok számának növekedése miatt 300+ milliárdos) plusz tételként beépülne a nyugdíjkasszába”. A szakértő mindezek mellett felsorolja azokat a költségvetési lépéseket, amelyek nem javítják a rendszer fenntarthatóságát (szocho csökkentés, adó-járulék elengedés).

Farkas András egyenesen arra figyelmeztetett: a visszaépülő plusz havi nyugdíj hosszú távon terheli meg a nyugdíjkasszát. Így az annak stabilitása érdekében hozott korábbi kemény intézkedések pozitív hatása lenullázódhat, és a nyugdíjrendszer fenntartható működése veszélybe kerül.

Kérdés ugyanis, hogy a 13. havi nyugdíj miatt is növekvő kiadásokkal milyen bevételi forrás állítható szembe, ha egyidejűleg csökkennek a nyugdíjkassza bevételei? A trend ugyan csak 2030 után kezd látványosan „romlani” a fenti grafikon alapján, azonban egy-egy új nyugdíjpolitikai intézkedés lassan jelentkező hatása miatt már most el kellene kezdeni gondolni a jövő nyugdíjasaira.

/www.portfolio.hu/