Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagyot szigorítana a kormány: betiltatnák az energiaitalt a 18 évnél fiatalabbak számára Magyarországon


Nacsa Lőrinc és Hollik István törvényjavaslatot nyújtott be a fiatalkorúak energiaital-fogyasztásának tiltására vonatkozóan. Nacsa Lőrinc hangsúlyozta, hogy egy felmérés szerint minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt, és ennek ideje véget vetni.

Két kereszténydemokrata politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven aluliaknak történő eladását tiltó törvényjavaslatot.

„Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött – kezdte Facebook-posztját Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője. – Egy felmérés szerint 78(!) százalékuk fogyaszt energiaitalt, és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire.”

Hozzátette, az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez nagy egészségügyi kockázatot jelent, éppen ezért kedden Hollik Istvánnal, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatójával benyújtották a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényt, amely tiltaná energiaital eladását fiatalkorúak számára.

A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk, ezért arra kérjük képviselőtársainkat, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül, hogy támogassák a javaslatunkat

– zárta sorait.

A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni és kiszolgálni – írja az MTI.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék és a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

Főleg a fiúk fogyasztanak energiaitalt

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentések 26 százaléka lányokat, 74 százaléka fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

Helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, és mindössze 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg, ráadásul az esetek 70 százalékában szükség volt az egészségügyi ellátórendszer igénybevételére is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük