Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagyot drágult a magánegészségügy is Magyarországon, a páciensek fogyatkoznak


A magánegészségügy hosszú távú befektetés – van benne jó üzlet azoknak, akik megfelelő nagyságban és jó üzleti szemlélettel vezetik az intézményt. Magyarország ebben kicsit másabb, mint mondjuk a nyugat-európai országok vagy Amerika.

Lengyel Lívia közgazdász, egészségügyi szakértő a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában elmondta, sok szereplője van a magánegészségügynek Magyarországon, akadnak köztük olyanok, akik csak pár évvel ezelőtt kezdték el a tevékenységüket. A jelenlegi gazdasági helyzet, az infláció, a magas energiaárak, a munkavállalók bérigényei, azt eredményezték, hogy nehezebb ezeknek az intézményeknek a szokásosnál. Ráadásul a pácienseknek is csökkent az egészségügyi kiadásokra fordítható keretük, ebből fakadóan csökkent a forgalom a magánegészségügyben is, magyarázta.

Azokon a területeken tudott a magánegészségügy jól növekedni, ahol hamar érezték a páciensek, hogy vagy időben, vagy a szolgáltatás minőségében szeretnének jobbat, például szülészeti vagy ortopédiai területen – fogalmazott Lengyel Lívia.

A szakértő úgy látja, hogy tavaly ősszel elindult egy áremelés, ami „nagyon kényszerű helyzet volt”, a magas energiaárak és az infláció indokolták ezeket.

Azt viszont már jól lehet látni, hogy a magánegészségügyben nincs lehetőség további áremelésre, mert „egyszerűen elfogynak a fizetőképes páciensek”, tette hozzá.

A magánegészségügyi páciensek több mint a fele zsebből fizet, tehát nem biztosításból – árulta el Lengyel Lívia.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük