Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagyon vigyázzon! Magyarországon is megjelent az emberre is fokozottan veszélyes kullancslégy – így védekezz ellene


A globális felmelegedés következtében egyre több olyan faj jelenik meg Magyarországon, amely korábban soha nem élt itt. Közöttük számos veszélyes élőlény is található, például a kullancslégy.

Mi az a kullancslégy?

A ló-kullancslégy (Hippobosca equina) elsősorban lovakon él, de embereket is megtámadhat, és különféle kórokozókat, például bakteriális fertőzéseket terjeszthet. A kutya-kullancslégy (Hippobosca canina) a kutya- és macskatulajdonosok számára ismerős lehet, mivel gyakran támadja háziállatainkat. Bár ritkábban, de emberekre is átterjedhet. A szarvas-kullancslegyek (Lipoptena cervi) főleg szarvasokon és más vadon élő állatokon élnek, de az emberre is veszélyt jelenthetnek. Ezek a legyek kórokozókat, például Babesiát is terjeszthetnek.

A babesia-fertőzés embereknél maláriaszerű tüneteket okoz. A fertőzött rovar csípésekor sporoziták kerülnek a véráramba, ahol a vörösvérsejtekben szaporodnak. A parazitákkal teli vörösvértestek szétesnek, a felszabadult paraziták újabb sejteket támadnak meg, így a fertőzés ciklikusan folytatódik.

Ezek a fajok tehát nemcsak az állatokra jelentenek veszélyt, hanem az általuk terjesztett kórokozók és baktériumok miatt a háziállatainkra és ránk, emberekre is.

Gazdák beszámolói szerint, amikor egy ilyen élősködő rászáll a kutyájukra, az állat ösztönösen ledermed a félelemtől. A kullancslégy csípése rendkívül kellemetlen, a duzzanat sokáig megmarad, és a rovaroktól nehéz megszabadulni.

Több fórumon is írtak már arról, mennyire megnehezíti az emberek mindennapjait a kullancslégy jelenléte. Az egyik felhasználó részletesen beszámolt saját tapasztalatairól.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Érdemes tájékozódni, hogy mely szúnyog- és kullancsriasztók hatékonyak a kullancslégy ellen, és ezeket választani a vásárlás során. Többen is említették, hogy a borsmenta is hatásos lehet ellene.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük