Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagyon szigorú lakásfelújítási szabályokra jöhetnek: betiltják ezeket a kazánokat és bojlereket


Az Európai Tanács és a Parlament ideiglenesen megállapodott az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatáról, így új szintre kapcsolhat az épületek energiahatékonyságának javítása az EU-ban. A felülvizsgált direktíva célja az új és felújított épületekre vonatkozó szigorúbb energiateljesítmény-előírások érvényesítése, a kibocsátás-csökkentésre és az energiaszegénység elleni küzdelem fokozása. A gázkazánokat és olajkályhákat is fokozatosan betiltaná az EU.

Az épületek, amelyek az EU üvegházhatást okozó gázkibocsátásának több mint egyharmadáért felelősek, az klímapolitikai intézkedések egyik fő célpontja. A most megkötött uniós megállapodás várhatóan az energiahatékonyság javulását fogja ösztönözni, és összhangban lesz az EU azon céljával, hogy 2050-re klímasemlegességgé váljon – áll az Európai Tanács közleményében.

A FŐ CÉLKITŰZÉSEK KÖZÖTT SZEREPEL ANNAK BIZTOSÍTÁSA, HOGY 2030-RA MINDEN ÚJ ÉPÜLET NULLA KIBOCSÁTÁSÚ LEGYEN, A MEGLÉVŐ ÉPÜLETÁLLOMÁNYT PEDIG 2050-RE ÁTALAKÍTSÁK.

Az épületek napenergia-felhasználása hangsúlyos, és a nem lakóépületekre vonatkozó energiateljesítményre vonatkozó minimumkövetelmények (MEPS) ambiciózus célként tűzték ki, hogy 2030-ra a legjobb energitahatékonyságú épületek arányának meg kell haladnia a 16%-ot, majd ez a szint 2033-ra 26%-ra emelkedik a tervek szerint.

A lakossági célértékek arra kötelezik a tagállamokat, hogy 2030-ig 16%-kal, 2035-ig pedig 20-22%-kal csökkentsék az átlagos energiafogyasztást, 55%-át pedig a legkevésbé energiahatékony épületek felújításával érjék el.

A MEGÁLLAPODÁS FELVÁZOLJA A FOSSZILIS TÜZELŐANYAGGAL MŰKÖDŐ KAZÁNOK FOKOZATOS KIVONÁSÁRA VONATKOZÓ TERVEKET IS, AMELYEK 2040-IG TÖRTÉNŐ MEGSZÜNTETÉSÉT TŰZI KI CÉLUL.

A következő lépés, hogy az Európai Tanács és a Parlament hivatalosan jóváhagyja és elfogadja az új direktívát. A javaslat, amely a „Fit for 55” csomag része, összhangban van a felújítási hullám stratégiával, amely 2030-ig meg kívánja duplázni az épületek éves energiahatékonysági felújítási arányát. Az épületek az EU energiafogyasztásának 40%-át és a kapcsolódó kibocsátás 36 százalékáért felelnek. A jelenleg hatályos irányelve legutóbb 2018-ban vizsgálták felül.

Az EU majd többletforássokat is biztosít az épületek energiahatékonysági intézkedéseihez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük