Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagyon rossz hír érkezett a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről: eltűnhet a magyar málna


Egyre jobban körvonalazódik, hogy búcsút kell mondanunk a málnának, hiszen ma már csak szórványokban, nagyon kicsi területeken termesztik itthon a gyümölcsöt. Annak, hogy a sokak által kedvelt málna kiszorult a hazai termesztésből nem csak az éghajlatváltozás az oka. Évek óta drasztikusan csökken a termőterülete, emiatt nagyon drága, s hiába szereti szinte mindenki, egyre kevesebbet veszünk belőle.

A magyar málna csak „nyomokban létezik”

Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a magyar málna termőterülete gyakorlatilag megszűnt. Míg negyven évvel ezelőtt még Európa egyik legnagyobb málnatermő országa voltunk hétezer hektárral, addig mostanra néhány tíz hektárról beszélhetünk, és azok is szétszórva vannak – írja a novenyvedoszer.hu.

„Tehát magyar málna árualap csak nyomokban létezik, ami megjelenik a nagybani piacokon, majd a zöldség-gyümölcs boltokban. De szervezett termelésről már nem lehet beszélni. Két fő okot lehet megnevezni, ami felelős a magyar málna termőterület megszűnéséért, az egyik a klímaváltozás. A málna egy félig-meddig erdei növény, ami nem bírja a szárazságot és a magas UV-sugárzást. A másik ok a munkaerőhiány. Ez a gyümölcs kívánja leginkább az élőmunka igényt, ami ennek hiányában nem tud létezni” – fogalmazott az elnök.

Málnát versenyképesen termelni kizárólag csak fedett körülmények között lehet

Az elmúlt évtizedekben jelentősen változtak a piaci követelmények és körülmények: alkalmazkodni kell a megváltozott klímához, azaz megfelelő fajtát kell választani, és változtatni kell a termesztéstechnológián is.

A hazai gyümölcskutató állomások eddig még nem tudták korszerű tudással kiszolgálni a magyar gyümölcs-, azon belül is a málnatermesztőket, ezért a szaktudás és a korszerű technológia hiányában elvesztek a termelők.

Apáti Ferenc szerint ez a kedvezőtlen folyamat még visszafordítható.

Spanyolországban is termelnek málnát, pedig ott még melegebb van mint Magyarországon. Minden csak pénz kérdése. A jelenlegi klimatikus környezetben – ami a jövőben nem jobb, hanem csak rosszabb lesz – málnát versenyképesen és gazdaságosan termelni kizárólag csak fóliatakarás alatt, fedett körülmények között lehet.

Ez azonban hatalmas tőkebevonást igényel, amit már a magyar fogyasztók nem tudnak megfizetni, hiszen még azt a málnát sem tudják megvásárolni az ára miatt, amit egyszerűbb körülmények között termesztenek.

„A jelenlegi klimatikus körülmények közepette nem tudunk berendezkedni gazdaságos termelésre” – mondta Apáti Ferenc.

Magyarországon pár ezer tonnás mennyiségben fogyasztjuk a málnát, fejenként néhány dekagrammban lehet mérni az éves málnafogyasztást. Ez a mennyiség Lengyelországból érkezik, vagy kisebb részben Szerbiából.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük