Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagyon óvatos legyen a Facebookon! Különösen meggyőző és veszélyes átverés terjed az oldalon


Futótűzként terjed a Facebookon egy átverés, amelyben csomagolássérült iPhone Pro Max készülékeket hirdetnek meg csalók gyanúsan olcsón.

Az áldozatoknak a bejegyzés szerint a telefonok birtokbavételéhez mindössze egy kérdőívet kell kitölteniük, és be kell fizetniük 700 forintot egy kétes felületen, számolt be a HVG.

Bár a Facebookon rengeteg különböző átveréssel lehet találkozni, egy új iPhone-os csalásra mindenképp megéri felhívni a figyelmet, mert nagyon sokan megosztották a Facebookon.

A csalók a hirdetésben az eMAG online áruház nevében azt állítják, hogy néhány iPhone 14 készülék csomagolása megsérült a szállítás során, így ezeket 700 forintért meg lehet vásárolni. A csalóknak a valóságban azonban semmi köze az eMAG-hoz.

A hirdetéshez mellékelt fotón egy iPhone 14 Pro Max 256 GB készülék látható, amelynek listaára jelenleg 689 990 forint. A 700 forintos, igen nagyvonalú ajánlat így több tízmilliós kárt okozna a cégnek. Ez is egyértelműen bizonyítja tehát, hogy csalásról van szó.

A telefon megszerzéséhez a bejegyzés szerint egy űrlapot kell kitölteni és kifizetni 700 forintot egy megadott linken. Erre semmiképp nem szabad rákattintani és az adatokat sem szabad megadni, ugyanis azok illetéktelen kezekbe kerülhetnek. A fizetési felületen megadott kártyaadatokkal a csalók még a gyanútlan felhasználó bankszámláján lévő pénzhez is hozzáférhetnek!

A hirdetés egy „Kütyü bolt” nevű Facebook-oldalról fut, ám ugyanez a szöveg más hamis oldalak neve alatt is felbukkant már. Az átverés azért igen meggyőző, mert a bejegyzés alatt elégedett „ügyfelek” beszámolói olvashatók, mindig ugyanazokkal a képekkel és szövegekkel. Ezek mindegyike hamis kamuprofil.

Ha ilyen bejegyzéssel találkozol, semmiképp ne nyisd meg a hivatkozásokat, és jelentsd a Facebooknak, hogy átverésről van szó!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük