Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nagyon megnőtt a szakmunkások iránti igény – Mutatjuk, melyik szakmában a legmagasabbak a bérigények


A szak-, betanított- és segédmunkásokat toborzó hirdetések száma 61 százalékkal nőtt idén 2020-hoz képest, a hirdetések száma Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében emelkedett a legnagyobb, míg Tolna és Nógrád megyében a legkisebb mértékben – közölte saját adtabázisa alapján a Profession.hu az MTI-vel.

A közlemény szerint a gépkezelők iránti kereslet nőtt a leginkább idén: 113 százalékos növekedést mértek az előző éves adatokhoz képest, ezt követi 103 százalékos emelkedéssel a betanított munka, 101 százalékos bővüléssel pedig a felszolgáló, pincér, pultos. Ezzel szemben a takarítás, tisztítás kategóriában 19 százalékkal, a személy- és vagyonvédelem területén 6 százalékkal a biztonsági őr, vagyonőr, portás állásokra pedig csupán 1 százalékkal nőtt a feladott álláshirdetések száma éves összevetésben.

A MEGHIRDETETT ÁLLÁSOKRA JELENTKEZŐK SZÁMA ALAPJÁN MEGÁLLAPÍTOTTÁK, HOGY AZ ELŐZŐ ÉVHEZ KÉPEST MOST A LEGNAGYOBB KIHÍVÁS FELSZOLGÁLÓKAT, PINCÉREKET, PULTOSOKAT ÉS SZAKÁCSOKAT TALÁLNI, AMIT A GÉPKEZELŐ, VALAMINT A HEGESZTŐ, LÁNGVÁGÓ KÖVET.

AZ AKTÍV ÁLLÁSKERESŐKNÉL, AKIK A TAPASZTALATUKNAK MEGFELELŐEN JELENTKEZTEK AZ ÜRES POZÍCIÓKRA, A HAVI BÉRIGÉNY TAVALY ÓTA 7 SZÁZALÉKKAL, NETTÓ 233 EZER FORINTRA EMELKEDETT.

A legjelentősebb 11-11 százalékos bérigény-növekedés a gépszerelő, valamint a lakatos, géplakatos állásokra jelentkezőknél történt, így a nettó bérigényük 320 ezer, illetve 353 ezer forint, ezt követi a gépkezelő, ahol a bérigény 9 százalékkal 247 ezer forintra emelkedett. Szintén 9-9 százalékos növekedést mértek a bérigényben a hegesztő, lángvágó és a betanított munka állásokra jelentkezőknél is.

Az elvárt bérek nagysága szerint sorrendben a hegesztő-lángvágó szakma áll az élen 382 ezer forint havi nettó fizetési igénnyel, amit a lakatos-géplakatos (353 ezer forint), a villanyszerelő (328 ezer forint), autószerelő, szervizes (321 ezer forint) és a gépszerelő (320 ezer forint) követ.

A közlemény idézte Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatóját, aki elmondta a vizsgált célcsoportban a jelentkezők közel háromnegyedének a középiskolai érettségi a legmagasabb iskolai végzettsége, ami a tavalyi adatokhoz képest 7 százalékponttal nőtt. Hozzátette, ezzel párhuzamosan a szakmai tapasztalat mértéke is jelentős, hiszen a jelentkezők 33 százaléka már több, mint 10 éve dolgozik.

MTI