Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagyon megdrágult a szemüveges magyarok élete is: jelentősen többe kerül szemüveget csináltatni


Megdrágult a rosszul látó magyarok élete az elmúlt egy évben. A KSH adatai szerint azok járhattak jobban, akik kontaktlencsét hordanak, ugyanis ennek az ára tavaly július és idén július között mindössze 7,6 százalékkal emelkedett.

Akinek viszont szemüvegre van szüksége, az szívhatja a fogát: a szemüveglencse (műanyag, + – 6D, antireflex réteg és felület keményítés nélkül) átlagára 2022 júliusához képest 34,5 százalékot emelkedett, előző év januárjához viszonyítva pedig már majdnem 50 százalékos az áremelkedés – írja a Pénzcentrum.

Csak január óta, negyedével drágult meg a szemüveglencse a statisztikai hivatal szerint. Bár az utóbbi hónapokban lassult a drágulás üteme, de még mindig igencsak emelkedőben vannak az árak.

A szemüvegkeret (fém vagy nikkelezett) majdnem 16 százalékkal drágult egy év leforgása alatt, tavaly január óta pedig már majdnem 22 százalékos az áremelkedés. Ugyanakkor ennél a terméknél is, ha nem is masszívan csökkenni, de stagnálni kezdtek az árak az utóbbi hónapokban.

Viszont összességében, ha valaki keretet és lencsét is vásárolna, mert mondjuk teljesen tönkrement a szemüvege, annak átlagosan 22,3 százalékkal többet kell fizetnie az optikusnál manapság, mint egy évvel ezelőtt, tavaly januárhoz képest pedig több mint 30 százalékkal kerül többe szemüveget csináltatni.

A lap szerint több millió ember szívhatja a fogát, hiszen a látszerek drágulása egy igen széles réteget érinthet Magyarországon. A KSH korábbi elemzése szerint ugyanis a felnőtt népesség mintegy fele látási nehézségekkel küzd, a férfiak 41, a nők 58 százaléka visel szemüveget, vagy kontaktlencsét.

Forrás: Pénzcentrum