Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy zuhanás: Hiába a kormánytámogatások, közel felére esett vissza a házasságkötések száma


Az idei év első negyedévében Budapesten 50 százalékkal kevesebb lakodalom volt, az országos csökkenés is eléri a majdnem 40 százalékot is. Egy pici lagzi 700 ezer forintnál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég.

Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében csökkent leginkább házasodási kedv az idei év első negyedévében, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Ez persze nem lehet véletlen, hiszen ma egy kisebb 30-40 fős lakodalom 700 ezer forintnál kezdődik, egy nagyobb 100 fő feletti pedig 3-7 millió forintot is taksál, de a felső határ a csillagos ég, írja a Qjob.blog

Budapesten 2023. januárja és márciusa között 949 pár kötött házasságot, 49 százalékkal kevesebben, mint 2022 azonos időszakában. A győri régióban is nagyot zuhant a házassági kedv, utóbbi megyében 50 százalékkal kevesebben léptek frigyre 2023 első negyedévében, mint egy évvel korábban.

Országosan az első negyedévben 6,3 ezer pár kötött házasságot, ez egy év alatt jelentős, 39 százalékos visszaesést jelent. Tavalyi évben összesen a KSH adatai szerint 64 ezer lakodalom volt, egy évvel korábban pedig még 72 ezer. A statisztikai adatokból az látszik, hogy a csökkenés az összes megyét érinti, legkisebb mértékben Békés megyét, ahol 18 százalékkal kevesebb volt a lakodalmak száma és Fejér megyét, ahol  az országos csökkenés felét mérték, itt csak 25 százalékkal kevesebb házasságot kötöttek.

Bár azt is kiemeli a KSH, hogy a csökkenés ellenére 2000 óta ez a hetedik legmagasabb házasságkötési szám az első negyedéves időszakok tekintve.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük